Cerablus'u Türkiye aydınlatacak

Cerablus'u Türkiye aydınlatacak
Türkiye, Fırat Kalkanı operasyonu ile terör örgütü IŞİD'ten temizlediği Cerablus'u insani yardım noktasında da yalnız bırakmıyor.

Türkiye, Fırat Kalkanı operasyonu ile terör örgütü IŞİD'ten temizlediği Cerablus'u, insani yardım noktasında da yalnız bırakmıyor. Türkiye Cerablus'un bayramda karanlıkta kalmaması için Türk elektriğini bölgeye taşımaya başlayacak. Bu iş için görevlendirilen elektrik dağıtım şirketi bölgeye elektrik taşıyacak proje için çalışmalarını başlattı. Proje ile yerin altından 3 km'lik bir hatla Türk elektriği 4 yıl aradan sonra tekrar Suriye topraklarına taşınacak. 

3 KİLOMETRELİK YERALTI HATTI OLUŞTURULACAK

Şirket yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Gaziantep’in Karkamış İlçesi’nden, Cerablus’a götürülecek elektrik için yaklaşık 3 kilometrelik yer altı hattı çalışması yapılıyor.

Proje kapsamında, terör örgütü  IŞİD mensuplarından temizlenen Cerablus, bayramda elektriğe kavuşacak.

Karkamış Dağıtım Merkezi’nden yüksek gerilim hattıyla alınacak 31,5 kilovoltluk enerji, indirici güç trafolarıyla 20 kilovolt seviyesine düşürülecek. Daha sonra bu enerji yaklaşık 3 kilometre yer altı yüksek gerilim (YG) kablosuyla Cerablus'a verilecek. Söz konusu yer altı hattının yaklaşık 2 kilometrelik kısmı Cerablus sınırları içinde tesis edilecek.

4 YIL ARADAN SONRA TÜRK ELEKTRİĞİ SURİYE'DE

Cerablus'a verilecek elektrikle birlikte 4 yıl aradan sonra Türkiye, Suriye'ye yeniden elektrik göndermeye başlamış olacak.

Türkiye, 2012'nin Ekim ayına kadar Suriye'ye 15 ay boyunca özel sektör eliyle 2,3 milyar kilovatsaat elektrik göndermişti. Bu elektrik akışını 2012'nin Ekim ayında Suriye tek taraflı olarak durdurma kararı almıştı. Türkiye'nin tüm komşu ülkelerle elektrik sistemi bağlantısı bulunuyor.