Çeteler sarmış dört bir yanımızı!

Çeteler sarmış dört bir yanımızı!
Türkiye genelinde dolandırıcılar ve çetelere karşı yapılan operasyonlarda ortaya çıkan birbirinden farklı yöntemler, duyanları şaşırtıyor.

Sümeyra KIRCA/Yeniçağ

Polisin sahtecilik yapan çetelere karşı yaptığı her operasyondan sonra 'Bu kadarı da olmaz!' denilen yöntemler açığa çıkıyor ancak, bir sonraki baskında yakalananların uyguladığı dolandırıcılık yöntemi, diğerini gölgede bırakacak uzmanlık içeriyor!

"Çete"lerin polis kayıtlarına giren ve inanılması güç sahteciliklerinden bazıları şöyle:

20 MİLYON LİRAYA CENNETTEN ARSA

Antalya'da bir hakim ve doktorun dolandırıldığı yönündeki şikayetleri üzerine harekete geçen polis akıllara durgunluk veren bir vaka ile karşılaştı. Kendilerini 'peygamber vekili', 'reenkarnasyon ile tekrar dünyaya gelen muhterem zatlar' olarak tanıtan çete, sadece 5 kişiden 5 milyon lira aldı. Cennetten yer vaat eden çete bu şekilde 100 kişiyi dolandırarak 20 milyon liranın üzerinde vurgun yaptı. 

SAHTE BELGEYLE CEZAEVİNDEN ÇIKARMA

Cezaevinde çek, senet borcu yüzünden yatan kişilerle irtibata geçerek haksız kazanç sağlayan çete, sahte belgeyle 11 kişiyi hapisten çıkardı. Çete, içerde yatan kişilerin borcunun yüzde 30'nun maliyeye yatırıldığını gösteren sahte belgelerle Maliye'yi 517 bin 569 TL dolandırdı.   

İŞSİZLERE EMEKLİ MAAŞI BAĞLAMA

Samsun'da jandarma ekiplerinin, Sosyal Güvenlik Kurumu'na düzenlediği operasyonda, 8 memurun sahte belge düzenleyerek, sigorta ve emeklilik işlemleri yaptığı ortaya çıktı. Tutuklanan memurlar, köyde oturan ve hiçbir işte çalışmayan 6 kişiyi emekli maaşına bağladığı ortaya çıktı. 

SAHTE REÇETEYLE VURGUN

Doktorlara verilen şifreleri ele geçiren bir çete, sahte reçeteler düzenleyerek devleti 20 milyon lira zarara uğrattı.

SAHTE ÇÜRÜK RAPORU

Askere gitmek istemeyenlere para karşılığı sahte çürük raporu düzenleyen bir çeteye operasyon düzenlendi. Askere gitmek istemeyenlerin bu belge için çeteye 15 bin lira para ödediği öğrenildi.

SAHTE BELGEYLE TARIM KREDİSİ

Batman'da 37 kişilik bir çete, sahte belge düzenleyerek tarım kredisi çekti. Çetenin içinde, Tarım Bakanlığı ve adliye personeli de bulunuyor.

SAHTE DİPLOMA SATIŞI

İstanbul'da diplomadan sağlık raporuna kadar her şeyin sahtesini yapan bir çete yakayı ele verdi. Aralarında 2 kamu görevlisinin de bulunduğu 24 kişi gözaltına alındı. Çetenin sahte diplomaları bin ila 3 bin lira arasında sattığı öğrenildi. Çete elebaşı nüfus müdürlüğünde çalışan bir memur çıktı. 

ARSA VURGUNU

İstanbul'da, sahibi yurtdışında olan ya da miras kalan arazilerini almayan kişilerin yakınları adına sahte belge düzenleyerek vurgun yapan çete, arsa satışı yaptıkları noterde basıldı. İçinde tapu memurlarının da olduğu çete, milyonlarca lira dolandırdı. 

SAHTE İŞADAMI

İstanbul'da kredi alamayacak kişileri sahte belgelerle işadamı gibi göstererek yüklü miktarda kredi çeken 10'u banka çalışanı 21 kişi gözaltına alındı.

SAHTE ENGELLİ

Sağlıklı insanları sahte engelli raporuyla malulen emekli eden çete çökertildi. Çetenin içinde, SGK çalışanı, polis, ebe ve imamın olması dikkat çekti. Çete üyeleri bu iş için emekli edeceği kişilerden 25 bin TL aldı. 

ÇALINTI OTO

Çaldıkları otomobil ve hafif ticari araçların motor ve şase numaralarını değiştirip, satan çete ayyuka çıktı. Operasyonda 29 otomobil ve hafif ticari araç ele geçirildi. 

HACİZLİ ARAÇ

İstanbul'da, rehinli ve hacizli lüks araçları sahte belgelerle satan çeteye yapılan operasyonda, 45 kişi gözaltına alındı. Çetenin 3 milyon liralık vurgun yaptığı ortaya çıktı. 

SAHTE MİT VE POLİS KARTI

Polis, MİT ve basın kartı gibi kartların sahtelerini basan bir çete bu kartları 50 bin liraya varan ücretlerde satarken yakalandı. Operasyonda aynı zamanda, çeşitli üniversitelere ait lisans diplomaları, avukatlara ait baro kimlik kartları, sağlık raporları, silah taşıma ruhsatları ve ehliyet kartlarının da sahteleri ele geçirildi. 

SAHTE PARA

Geçen yıl jandarma ekiplerinin yaptığı operasyonlarda toplam 55 milyon lira sahte para basıldı. Operasyonlarda 30 kişi gözaltına alındı. 

SAHTE RAPOR

Taksi şoförleri için gerekli psikoteknik sağlık raporunu muayeneye girmeden, kağıt üzerinde düzenleyen çete üyeleri yakalandı. Çete üyeleri, sahte belgeleri taksicilere satarak haksız kazanç elde etti.

MİLLİ PİYANGO

Her şeyin sahtesi olur da milli piyangonun neden olmasın! Sahtecilik yapan bir çete, 9 bin 374 adet sahte milli piyango bileti sattı. Operasyonda, 16 bin 700 dolar, 177 milyon 250 bin Irak Dinarı, 2 sahte pasaport, 1 adet 100 dolarlık metal baskı kalıbı, 1 adet metal pasaport kalıbı, 27 adet boş silah taşıma ruhsatı ele geçirildi.

SAHTE FATURA

Polis düzenlediği operasyonda, bir çetenin 1 milyon 300 bin lira tutarında sahte fatura düzenlediğini ortaya çıkardı. Çetenin, sahte faturaları piyasaya satarak haksız kazanç temin ettiği ortaya çıktı. Operasyonda çeşitli firmalara ait kaşe, 33 bin liralık çek aslı, 400 bin liralık sahte çek, 5 bin liralık 5 senet, 3 sahte maaş bordrosu, 76 sahte akaryakıt pompa fişi, sahte SGK işgöremezlik raporu ele geçirildi.