Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'dan korkutan İstanbul depremi açıklaması. Ne kadar insan tehlikeli binalarda oturuyor

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'dan korkutan İstanbul depremi açıklaması. Ne kadar insan tehlikeli binalarda oturuyor
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, olası İstanbul depreminde riskli binalara dikkat çekti. Bakan Kurum İstanbul'da 300 bin konutun acil dönüştürülmesi gerektiğini belirterek 1.2 milyon vatandaşın tehlikede olduğunu açıkladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Haber Global televizyonunda Candaş Tolga Işık''ın gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Bakan Kurum, İstanbul''da 7 ve üzerinde deprem beklendiğini söyleyerek riskli binalar için uyardı. Kentsel dönüşümle ilgili İstanbul''da 5,9 milyon bağımsız bölüm olduğunu söyleyen Kurum, bunların 1,5 milyonunun riskli olduğunu ve acilen 300 bin konutun dönüştürülmesi gerektiğini ifade ederek, " 1,2 milyon insan şu an riskli binalarda oturuyor" dedi.

OLASI İSTANBUL DEPREMİ

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, depremle mücadelenin terörle mücadele kadar önemli olduğunu ifade ederek, depremin siyaset üstü, ülkenin milli güvenliğini doğrudan ilgilendiren bir mesele olduğunu belirtti. İstanbul''un nüfusunun 16 milyon olduğunu, 50 yılda bir orta, 300 yılda bir de yüksek şiddette depremler yaşandığını anlatan Kurum, uzmanlara göre İstanbul''da 7 ve üzerinde deprem beklendiğini anımsattı. Kurum, bakanlık olarak bu doğrultuda çalışmalar yürüttüklerini dile getirerek, şöyle devam etti:

"İstanbul''da 5,9 milyon bağımsız bölüm var. Bunun 1,5 milyonu da riskli gözüküyor. Bunların 300 bini de acil öncelikli konutlar. 300 bin konutun dönüştürülmesi lazım. 1,2 milyon insan şu an riskli binalarda oturuyor diye düşünebiliriz. O yüzden kentsel dönüşüm önemlidir, o yüzden milli güvenlik meselesidir. Türkiye''de 6,7 milyon riskli gördüğümüz konutumuz var. 1,5 milyonu da acil öncelikli dediğimiz konutlar. Hedef çerçevesinde her yıl 300 bin konut dönüştürerek 5 yıl içinde riskli acil öncelikli konutların dönüşümü yapmak istiyoruz. İstanbul''daki 300 bin konut da bunun içinde. Bu çerçevede yerel yönetimlerimizle ilgili kamu kurum ve kuruluşlarla çalışmalarımızı yürütüyoruz. Deprem yarın olacakmış gibi kararlı şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

"1.5 MİLYON KONUTUN DÖNÜŞÜMÜ YAPILDI"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 2012''den bu yana Türkiye''de 1,5 milyon konutun dönüşümünün sağlandığını söyledi.

TOKİ ile 1 milyon konutun üretiminin sağlandığını, kentsel dönüşümdeki mağduriyeti engellemek adına düzenlemeler yaparak ülkedeki yapı stokunun yüzde 55''ini de teminat altına aldıklarını vurgulayan Kurum, kamu binaları, hastaneler, okullar gibi birçok yerde yenileme projeleri gerçekleştirildiğini anlattı. Kurum, Elazığ depreminde, oradaki şehir hastanesinin sarsıntıdan hiç etkilenmeden faaliyetine devam ettiğini dile getirdi. Murat Kurum, kentteki tüm kamu binalarına ilişkin envanterin çıkarıldığını, Çapa ve Cerrahpaşa hastanelerinde yeni projelerin hem mevcut yerinde hem de üniversitenin diğer kampüslerinde hayata geçirildiğini kaydetti.

Hasdal''da yapımı devam eden önemli bir kampüsün 2 yıl içinde tamamlanacağını, yine Avcılar kampüsünde de binaların yapımının sürdüğünü anlatan Kurum, İstanbul''daki finans merkezinin inşaatının da bu yılın sonunda tamamlanacağını, bankacılık sektörünün depremin ardından devam etmesinin önemli olduğunu söyledi.

İlgili Haberler