Çevre ve Şehircilik Bakanlığı açıkladı: Yabancıya toprak satışı 18 yılda 12 kat arttı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı açıkladı: Yabancıya toprak satışı 18 yılda 12 kat arttı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın CHP’nin verdiği soru önergesine göre, yabancılara toprak satışı 18 yılda 12 kat arttı. CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, söz konusu rakamlara tepki göstererek, yabancılara toprak satışına sınırlama gelmesi gerektiğini vurguladı.

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın soru önergesine verdiği yanıtı paylaştı. Bakanlığın açıklamasına göre Türkiye’de yabancılara toprak satışının 18 yılda 12 kat arttığına dikkat çeken Başarır, “Her önüne gelen yabancı, taşınmaz alamamalı. Özellikle Sakarya, İstanbul, Uşak, Yozgat'ta inanılmaz rakamlar var. Bunun mutlaka sınırlandırılması gerekiyor. Bu kadar yabancılaşma, toprakları yabancılarla paylaşma doğru bir yaklaşım değil" ifadelerini kullandı.

2002 yılından bu yana gerçek kişilere 22 milyon, şirketlere ise 93 milyon metrekare toprak satışının gerçekleştiğini aktaran Başarır, "Yabancılara satılan toprak miktarı küsuratlarıyla birlikte yaklaşık 115 milyon metrekare, bu inanılmaz bir rakam. AKP iktidara gelene kadar yabancılara satılan toprak miktarı 11 milyon metrekare ve bu rakam 18 yılda 12 kat artmış" dedi.

Başarır, İstanbul'daki bazı ilçelerin yüz ölçümlerini baz aldıklarında Bakırköy, Kadıköy, Ataşehir, Şişli ve Adalar kadar toprağın yabancılara satıldığının görüldüğünü anlattı.

2012 yılında Tapu Kadastro Kanunu'nda değişiklik yapılırken CHP olarak karşı çıktıklarını ancak hükümetin kendilerini dinlemediğini savunan Başarır, "Şimdi hiçbir planlama yapılmadan koşulsuz tarım alanları, arazilerimiz, taşınmazlarımız yabancılara satılıyor. Bu böyle sürerse İstanbul kadar bir alan yabancılara satılacak. Bu kabul edilebilir bir durum değildir. Belli düzenlemeler yapılmalı, sınırlamalar getirilmelidir. Her önüne gelen yabancı, taşınmaz alamamalı. Özellikle Sakarya, İstanbul, Uşak, Yozgat'ta inanılmaz rakamlar var. Bunun mutlaka sınırlandırılması gerekiyor. Bu kadar yabancılaşma, toprakları yabancılarla paylaşma doğru bir yaklaşım değil" ifadelerini kullandı.