Ceza alanındaki İhlaller

Fenerbahçe’nin Molde ile oynadığı son UEFA Avrupa Ligi maçında Ozan rakibini arkadan koluyla itiyor. Fransız hakem, asistan hakemin uyarısıyla penaltı kararı veriyor. İtirazlar ve sarı kartlar görülüyor. Bu karar çok tartışıldı. Oyun kurallarında fena hareketlerden başlı başına birisi itmedir. Fransız hakemin penaltı kararı kural gereğidir. Biz bunu niye kuşkulu değerlendiriyoruzki. Çünkü ülkemizde oynanan futbolda bu tip itmeleri bir yana bırakın ceza alanlarında frikik ve kornerlerde tutmalar, sarılmalar hatta güreşe dönüşen sahneler seyrediliyor ve ceza verilmiyor. Televizyon yorumlarında da ‘penaltı, penaltı gibi olmalı’ sözleri bir yerde bunların çalınmamasına sebep oluyor. Böylece ceza alanı cezasızlık alanı oluyor. Bu tip olaylar Avrupa’da yıllar önce az da olsa vardı. Ancak kurallar doğru uygulanmaya, penaltılar çalınmaya başlayınca artık Avrupa’da bu çirkin tabloları görmüyoruz. Ben bunun ülkemizde de uygulaması gerektiğini yıllarca söylüyorum. Hakemlere eğitim ve talimatlarla doğruyu buldurabiliriz. Hakemlerimiz bu serbest vuruş öncesi tutmalar ve güreşlerde ‘gözüm üzerinizde’ ikazını maçın başlarında yapıyor. Daha sonra da ikazlara devam ediyor. Çok yanlış. Artık ihlali yapan için penaltı çalınmalı, forvet yapıyorsa, faul ve sarı kart gösterilmeli. Böylece bu çirkinlikler ortadan kalkar.

 

Başakşehir-Akhisar

Halil Umut Meler

İlk defa Süper Lig’de müsabaka aldı. Verilen şansı iyi değerlendirdi. Hatasız bir müsabaka yönetti. Bu maçta hatalı olan Akhisar kalecisiydi.

 

Mersin-Osmanlı

Abdülkadir Bitigen

Skoru farklı bir müsabakaydı. Zorluğu yoktu. İyi bir yönetim gösterdi.

 

Ç. Rize-Antalya

Koray Gençerler

Skoru farklı olan bir başka müsabakanın hakemi, o da iyi bir yönetim gösterdi. Penaltıya inanmamışsa sarı kart verebilirdi.

 

Sivas-Konya

Serkan Tokat

Barrales’e verilen iki sarı karttan kırmızı kart doğru. Bu karara niçin ısrarla itiraz edildi anlayamadım. Hakem kartı göstermek için futbolcuların içine gidince itiş kakışa maruz kaldı. Hakem kart göstermek için en azından 2-3 metre mesafede kalmalı. Yoksa böyle durumlar yaşar ve maçtaki otoritesini kaybeder.

 

Eskişehir-Kasımpaşa

Abdullah Yılmaz

Müsabaka başında Eskişehir’in iptal edilen golünde doğru karar verdi. Gol öncesi Gekas rakibini itmişti. Yalnız düdüğü biraz geç çaldı. Barajlar dahil 90 dakika spreyi niye kullanmadı anlayamadım.

 

Trabzon-Galatasaray

Cüneyt Çakır

Denayer’in kolu açık net bir penaltıydı, verilmedi. Ndoye’nin hava topunda kolu havadaydı o pozisyon da değerlendirilmedi. Burak düdükten sonra topa vurduğu için sarı kart almalıydı.

 

Gaziantep-Kayseri

Süleyman Abay

Penaltı kararı doğru. Muhammed İldiz’e iki sarı karttan kırmızı yerindeydi. Haftanın iyi yönetimlerinden biriydi.

 

Fenerbahçe-Bursa

Barış Şimşek

Fernandao’nun Serdar Aziz’in ayağına basması, Dany’nin Nani’nin ayağına basmaları en az sarı kartttı. İkisine de kart çıkmadı. Serdar Aziz’in Uygar’a uzatmalardaki hareketi net bir penaltıydı.

 

Gençlerbirliği-Beşiktaş

Fırat Aydınus

Gomez’in dirseği kırmızıya yakındı, sarı kartla geçiştirdi. Gençlerbirliği’nin penaltı beklediği pozisyonda Erkan topla oynuyor, devam kararı doğru. O kadar çok sakatlık nedeniyle yerde yatmalar olduki, bu kadar zaman kaybına 4 dakika ilave anlaşılamadı.

Yazarın Diğer Yazıları