Ceza garantili dava!

Ceza garantili dava!

R.T. Erdoğan''a hakaretten kaç dava açıldığını biliyor musunuz? 40 bine dayanmış. Olacak şey değil. Hakikaten dava açmayı gerektirecek hakarette mi bulunuyorlar, yoksa "Saray"ın en ufak bir söze tahammülü mü yok? Basın yayın organlarında Saray savunucusu avukatlarının açtıkları her dava için ücret aldıklarına dair haberler çıkmıştı. 
CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, 27 Aralık 2020''de "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan döneminde toplam 63 bin 41 kişiye soruşturma açıldı. Açılan bu soruşturmalardan 9 bin 554 kişi mahkûm oldu. Bugün bir davada avukatlara ödenen vekâlet ücreti 4 bin 80 lira. Basit bir matematik hesabıyla toplam 38 milyon 980 bin 320 lira vekâlet ücreti eder. Yargının görevi Cumhurbaşkanı avukatlarını zengin etmek midir? Dosyada vekâletnamesi olmayan avukata vekâlet ücreti mi ödenir?" demiş, Reis Bey''in avukatı hemen itiraz etmişti:
"Sayın Cumhurbaşkanımızın vekâletnamesini aldığımız 2011 yılından bugüne kadar Cumhurbaşkanımız adına yüzlerce hakaret dosyasına katıldık. İlk günden bugüne kadar kazandığımız hakaret ve tazminat dosyalarından lehimize takdir edilen avukatlık ücretinin tahsili için 28 Aralık 2020 tarihi itibarıyla açtığımız icra takibi sayısı toplam 592 dosyadır... 592 icra dosyasından toplam 285''i tahsil edilmiş ve kapatılmıştır. Bu dosyalardan bugüne kadar yaptığımız avukatlık ücreti tahsilatımız olan rakam 1 milyon 108 bin TL''dir." 
Avukat Bey''e Allah bereketini artırsın demeyeceğim. Elbette kim hakaret ederse cezasını çeksin. Ama devleti yöneten insan, aşırı tenkitlere karşı tahammüllü olmalı. Canı sıkılan devleti yönetene yüklenir. Her yerde böyle. 
Çocuklar bile hakaret etti diye karakola götürülüyor. 2020 yılı itibarıyla 264 çocuk Reis Bey''e hakaret ettiği iddiasıyla soruşturulmuş, yedisi ceza almış.
 "Hakaret"in ölçüsü ne? Çok insan, mahalle kahvesi sohbetinde sarf ettiği sözlerinden, heyecana gelip yazdığı tivitlerden dolayı ceza alıyor. En son bir gazeteci hanım, içinde "hayvan", "ahır" gibi sözlerin geçtiği, bir atasözünü kullandığı için iki yıl dört ay hapis cezasına çarptırıldı.   
2022''nin ocak ayı itibarıyla R. T. Erdoğan 38 bin 581 dava açmış. Daha önceki cumhurbaşkanlarının açtıkları davalara bakın, kıyas edilebilir mi?
Süleyman Demirel 158, Ahmet Necdet Sezer 163, Turgut Özal 207, Kenan Evren 340, Abdullah Gül 848.
Yeni bir davadan bahsedeceğim. 
İlyas Yağcı bir emekli öğretim görevlisi. 37 yıl üniversitede ders verdi. Ankara''da emekliler konağı varmış. Orada arkadaşlarıyla bir araya geldiğinde, aldığı bir ürünün defolu çıkmasından dert yanıyor. 
İddianamede yazıldığına göre; "Şikâyet konusu olayda "şüpheli" [İlyas Yağcı]''nın emekliler sohbet etlikleri sırada satın aldığı bir ürünün defolu çıktığını dile söyledikten sonra ''Milleti camilere topluyorlar, oradan da böyle sahtekâr adamlar çıkıyor. Camiler bizim verdiğimiz vergilerle yapılıyor. Cumhurbaşkanı ve Diyanet İşleri Başkanı camide eroinman yapıyor ve zehirliyor.'' diye konuşmaya başlıyor. Şikâyetçi "Bakın insanlar, toplu olarak yaşarlar. Ülkemiz hukuk kuralları ile yönetilmektedir. Siz mağduriyetinizle ilgili hususu hukuk kurallarıyla çözmeniz gerekir, bir cami cemaat mensubu olarak bana da hakaret ediyorsunuz." deyince "Şüpheli" "Bunlar Kur''ân''ı bilmiyor." diye hakaretine devam ediyor."
İlyas Yağcı''yla konuştum. Yanındaki arkadaşıyla sohbet ederken, başkaları müdahil oluyor. İlyas Yağcı''nın anlattıkları:
"Evde yetiştirdiğim bitkilerim için aldığım tarım ilacı, bitkilerime zarar verdi. Bunu arkadaşıma anlatmaya başladım. ''Her yer cami doldu, bangır bangır 100-150 desibelden ezan okunuyor ama bu ahlâksızlar nereden çıkıyor.'' dedim.  K. B. olduğunu sonradan öğrendiğim kişi ''Ben cami mensubuyum vs.'' deyince, ben de ''Ahlâkın kaynağı din değildir, insanî değerlerdir. Ayrıca İslâmın rehberi Kur''ân Türkçe öğretilmiyor, Arapça Kur''ân okunup kapatılınca böyle oluyor işte.'' dedim."
Şikâyetçiler biliyor ki, "Cumhurbaşkanı"nın adı geçirmezlerse, kızdıkları kişi ceza almayacak. İsmi ekledikleri muhtemel.
Bu bir örnek… Nice böyle dava var.  
 
 

Yazarın Diğer Yazıları