CHP'li Burhanettin Kurt: İlaç yokluğu bir halk sağlığı sorunu haline geldi

CHP'li Burhanettin Kurt: İlaç yokluğu bir halk sağlığı sorunu haline geldi
CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, bu yıl erken yaşanan ilaca erişim sorunu için Meclis Araştırması açılmasını istedi. Piyasada hayati öneme sahip ilaçların muadillerinin bile bulunmadığını kaydeden Bulut, “İlaç yokluğu bir halk sağlığı sorunu haline gelmiştir. Sağlık Bakanlığı kronik hale gelen bu soruna bir türlü kalıcı çözüm üretememektedir” dedi.

1000 kalem ilaç yok

Yalçın MEMİŞ - ADANA / YENİÇAĞ

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, ilaca erişim sorunu için Meclis Araştırması açılmasını istedi. TBMM Başkanlığına, Meclis Araştırma Önergesi sunan Bulut, Sağlık Bakanlığı ile ilaç firmaları arasında 4.57 TL’ye sabitlenen Euro kuru nedeniyle firmaların piyasaya ilaç sürmediğini, vatandaşın ilaca erişemediğini kaydetti. Bulut, her yıl aralık ayında başlayan ilaç stoklarındaki sorunun, Euro kurunun 13 TL’yi geçmesi, sabit kur ile makasın neredeyse 3 katına çıkması nedeniyle bu yıl erken yaşanmaya başladığını bildirdi.

1000 KALEM İLAÇ YOK

Eczanelerde yaklaşık 1000 kalem ürün bulunamadığını ve bu tablonun gün geçtikçe derinleştiğini belirten Bulut, “Eksik ilaçların büyük bölümünü ise muadili olmayan ithal ilaçlar oluşturmaktadır. Eczane eczane ilaç arayan hastalar ciddi bir mağduriyet yaşamakta, her yıl aynı sorun yaşanmasına rağmen Sağlık Bakanlığı, ilaç yokluğunun önüne geçmek için bir türlü kalıcı çözüm üretememektedir. İlaç yokluğu eczanelerin ya da ilaç üreticilerinin sorunu değil, bir halk sağlığı sorunu haline gelmiştir” dedi.

ECZACILAR MAĞDUR EDİLİYOR

CHP’nin eczacı kökenli Milletvekili Bulut, şöyle devam etti:

Eczanelerde grip ve alerji ilaçları, ağrı kesiciler, çocuk antibiyotikleri, şuruplar, göz damlaları, astım ilaçları, diyabet, kolesterol gibi kronik hastalıklarda kullanılan ilaçlar, kanser ilaçları, psikiyatri ilaçları, Alzheimer, şizofreni, demans gibi hastalıklarda kullanılan ilaçlar bulunamamaktadır. İlaçlara ulaşamayan hastaların tedavileri yarım kalmakta, hasta ve hasta yakınları mağdur olmaktadır.

Mağduriyetin diğer bir ayağında da topluma kesintisiz ilaç ve sağlık hizmeti veren eczacılar vardır. İlaç yokluğu nedeniyle vatandaşla, eczacı karşı karşıya getirilmektedir. İlaçların her bir biriminin üretiminden tüketimine kadar her hareketinin izlenmesine, hangi eczanede hangi depoda kaç ilaç olduğunun bilinmesine olanak veren İlaç Takip Sistemi olmasına rağmen eczanelere baskınlar yaparak, eczacılar hedef gösterilmektedir. Hastalar da bulamadıkları ilacın sorumlusu olarak eczacıları görmektedir. Eczacılar çareyi, eczanelerinin camlarına “Bulamadığınız ilaçların sorumlusu eczacınız değildir” yazısı asmakta bulmuştur.

İLAÇ FİYAT KARARNAMESİ GÜNCELLENMELİ

İlaç yokluğunun başlıca nedenlerinden birinin 2004 yılında çıkarılan 2009 yılından bu yana yenilenmeyen İlaç Fiyat Kararnamesi olduğunu kaydeden Bulut, 12 yıldır yenilenmeyen İlaç Fiyat Kararnamesi’nin bir an önce güncellenmesinin, fiyatlama politikası değiştirilmesinin önemli olduğunu bildirdi.

YERLİ ÜRETİM DESTEKLENMELİ

Bir diğer sorunun da stratejik ve vazgeçilmez bir ürün olan ilaçta dışa bağımlılık olduğunu belirten Bulut, “Ülkemiz ilaç hammaddesinde yüzde 75 dışa bağımlıdır. İktidarın uyguladığı hatalı ilaç ve eczacı politikası, yerli ilaç fabrikalarının kapatılması nedeniyle ülkemize ilaçta dışarı bağımlı hale getirilmiştir. İlaçta var olan sorunların aşılması için güçlü-etkin bir yerli ilaç sanayiine ihtiyaç olduğu açıktır. Konunun tüm paydaşların katılımıyla halk sağlığının gelişimini olumlu yönde etkileyecek ulusal ilaç politikaları bir an evvel hayata geçirilmelidir. Üretim kolaylaştırmalı, ruhsat sorunu çözülmeli, yerli ilacın önündeki engeller bir an önce kaldırılmalıdır. Yerli ilaç üretimi için bir yol haritası belirlenip, bu programa göre ilerlemelidir. Özellikle insana yatırım yapılmalı, AR-GE çalışmalarına daha fazla kaynak ayrılmalı; ilaç konusunda ulusal bir mevzuat oluşturulmalıdır” ifadelerini kullandı.

MECLİS ARAŞTIRMALI

CHP’li Bulut, ilaçta dışa bağımlılığın önüne geçilmesi, yılda bir kez güncellenen ilaçta sabit kur uygulaması nedeniyle vatandaşın ilaca erişememesine neden olan sorunların incelenmesi ve alınacak tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.

İlgili Haberler