CHP’li Murat Emir, yangınla mücadele bütçesine her yıl uygulanan tırpanı açıkladı

CHP’li Murat Emir, yangınla mücadele bütçesine her yıl uygulanan tırpanı açıkladı
CHP Ankara Milletvekili Murat Emir yangınla mücadele bütçesinin de her yıl tırpanlandığını öne sürerken “OGM’nin yangınla mücadele için 2023’te ayırmayı öngördüğü bütçe de 5 milyar 604 milyon TL tutarında kaldı” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı ile bakanlığa bağlı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) yangınlarının sıklıkla yaşandığı yaz sezonuna girilmesine karşın yeterli önlemleri almadı.

Birgün’den Mustafa Bildircin’in haberine göre, CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, ayrıca yangınla mücadele bütçesinin de her yıl tırpanlandığını söyledi. İddialarını TBMM gündemine taşıyan Emir, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi sundu.

“2023 BÜTÇESİ 5 MİLYAR 604 MİLYON’DA KALDI”
Emir, önergesinde genel müdürlüğün 2022 ve 2023 yılı bütçesine ilişkin verilerini de paylaştı. OGM’nin 2021 yılında yangınla mücadele için 6 milyar 837 milyon TL bütçe ayırdığını ancak 8 milyar 190 milyon TL harcadığı belirten Emir, “Buna karşın 2022’de yangınla mücadele ayrılan kaynak 5 milyar 407 milyon TL’de kaldı” diye konuştu. Emir’in iddiasına göre, OGM’nin yangınla mücadele için 2023’te ayırmayı öngördüğü bütçe de 5 milyar 604 milyon TL tutarında kaldı.

“HALEN DERS ALINMADIĞINI ORTAY KOYUYOR”
Bütçe ile ilgili rakamları değerlendiren Emir, “AKP, yaşananlardan ders almıyor” dedi. Türkiye’nin 2021’de orman yangınları açısından son yılların en ağır tablosuyla karşı karşıya kaldığını belirten Emir, şunları söyledi: “2020 yılında Türkiye genelinde 3 bin 339 orman yangını çıkmış ve toplam 20 bin 971 hektar alan yanmıştı. Geçtiğimiz yıl orman yangın sayısı 2 bin 793’e düşmesine karşın yanan alan miktarı neredeyse 7 kat artarak 139 bin 503 hektara yükselmişti. Sadece bu veri bile beceriksizliği ortaya koyuyor. Ülkenin ciğerleri yanarken bizler kendimizi, ‘Yangın söndürme uçakları nerede?’ sorusuna yanıt ararken bulduk. Tüm uyarılara rağmen yangınlara hazırlıksız yakalandılar. Beceriksiz bakanlar, AKP’li bürokratlar binlerce hektar orman alanının yitirilmesinin sorumlusudurlar. Ne yazık ki 2022, 2023 ve 2024 yıllarına ait bütçe kalemleri de uyarılarımızdan ve yaşananlardan halen ders alınmadığını ortaya koyuyor.”

“SADECE HELİKOPTERLE Mİ MÜDAHALE EDİLECEK?”
Emir, Bakan Kirişçi’nin yanıtlaması istemiyle şunları sordu:

“Orman Genel Müdürlüğü, geçtiğimiz yıl yaşananlardan ders alarak, envanterine bu yıl için yangın söndürme uçağı katmış mıdır? Savunma Sanayii Başkanlığı’nın Orman Genel Müdürlüğü için açtığı yangın söndürme ihalesi hangi aşamadadır? Türk Hava Kurumu uçakları bakımları yapılıp uçuşa hazır hale getirilmiş midir? Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da orman yangınlarına yalnızca helikopterlerle mi müdahale edilecektir?

İlgili Haberler