Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Yavuz Selim DEMİRAĞ

Yavuz Selim DEMİRAĞ

CHP-İYİ Parti aday dengesi...

AKP'nin yüzde 40'ların altına düştüğü bu partiye yıllarca anket hazırlayan şirketlerce de kabul ediliyor. Son seçimde TBMM'de çoğunluğu kaybeden AKP'yi bu gidişle MHP'de kurtaramayacak. 31 Mart seçimlerinde AKP alacağı oyların sayılmasını istemiyor. "Cumhur İttifakı"na rağmen MHP'de yaşayacağı bozgunu saydırmamak için bahanesi hazır. AKP-MHP ortaklığında MHP'ye hangi illerin bırakılacağı henüz belli değil. Sızan bilgilere göre il sayısı 10'u geçmeyecek. Büyükşehir yasasından sonra İl Genel Meclisi pusulası büyükşehirlerde olmayacağı için Türkiye genelindeki hesaplama meçhul...

CHP ve İYİ Parti güçbirliğine dair her iki partinin yetkilileri ile genel merkezlerde görüştüm. CHP'nin 11 büyük şehir adayları 37 milyonluk oya talip. İYİ Partinin 10 büyükşehirdeki talip olduğu oy ise 14 milyonluk kitle... Son seçimlerdeki oy oranları ile eşit...

CHP'nin Mersin'deki ısrarı da İYİ Parti tarafından endişe yaratıyor. AKP büyük ihtimal Mersin'i MHP'ye bırakacak. Bu ilde İYİ Parti ve CHP ayrı adaylarla iddialı. Mersin'deki rekabetin siyasi gerilime dönüşmesi durumunda bütün Türkiye'nin etkilenebileceğinden ciddi endişeyi sadece İYİ Partililer değil CHP cephesinde de hissettim.

Paylaşım yapılan 21 Büyükşehir'in alt belediyeleri olan ilçe ve beldeler üzerinde her iki parti çalışmasını kendi cephelerinde yapıyor. Öncelik AKP ve MHP adaylarına göre belirlenmeli. Örneğin Ankara'da CHP'nin Polatlı'da aday ilan etmesi hesapları bozdu. Polatlı ve Etimesgut'ta MHP adayı olacak. Dolayısı ile bu iki ilçe İYİ Partiye bırakılmalıydı. Gerekirse CHP Polatlı'da adayını çekmeli. Keçiören'de ısrardan vazgeçmeli. Önemli ilçelerde İYİ Parti kilit konumunda. Anahtarı elinde bulunduran iki partinin yetkilileri belde-ilçe ve illerde kilidi kolaylıkla açabilmek için karşılıklı feragatta bulunmalı. İyi niyet elden bırakılmamalı. CHP Balıkesir'de adayını nasıl geri çekip güçbirliğinin oluşumunu sağladıysa restleşme yerine jestleşmede de yarışmalılar.

Antalya Büyükşehir CHP'ye bırakıldı. Gazipaşa'da CHP adayını açıkladı. Ancak şansı yok. Gerekirse İYİ Partili Mehmet Yüksel CHP adayı yapılmalı. Ya da İYİ Parti'ye bırakılmalı. Kumluca'da İYİ Parti'nin yüzde 17 oyu var. Aday CHP'den olmalı. CHP adaylarından İsa Güzel MHP'den oy alabilir. Pazarlık sıkışırsa İsa Güzel İYİ Parti adayı yapılabilir. Antalya merkeze bağlı Kepez ve Aksu'da sağ seçmen yüzde 80... Bu iki ilçenin adayı İYİ Parti'li olmalı. Korkuteli'ni İYİ Parti adayı alabilir. Kaş ve Kemer CHP'de olmalıdır.

Serik ilçesi İYİ Parti'den Yusuf Mecek ile kazanılır. Karşılığında Manavgat  CHP'ye bırakılır. Gündoğmuş küçük ilçedir CHP burada neredeyse yoktur. İYİ Parti'ye bırakılmalı Akseki ve İbradı'da CHP adayı desteklenmeli. Alanya'da ince ince hesap yapılmalı. AKP'nin MHP'ye bırakacağı söyleniyorsa da Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun memleketi Alanya'da ısrarcı olduğu biliniyor.

***

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu her şeyden önce "Hesap Uzmanı"dır. İYİ Parti'den Koray Aydın, CHP'den ise Oğuz Kaan Salıcı güçbirliğinde yetkili. Fakat Kılıçdaroğlu önüne gelen raporlardaki hesapları titizlikle inceliyor. CHP'nin başta İstanbul ilçeleri olmak üzere mevcut belediye başkanlarından bazılarının yıpranmışlığını da göz önüne aldığını biliyoruz. Örgütün ve vatandaşın beklentilerini yerine getirmeyen bazı başkanların çoktan gözden çıkarıldığını da belirtmeliyiz.

Son nota gelince... AKP cephesinde sıkıntı var. Özellikle Ankara'da Mansur Yavaş'ın adaylığının ilan edilmesiyle kaybetme endişesi had safhada. İstanbul'un riske girmesiyle Ankara'dan Mehmet Özhaseki'nin geri çekilmesi söz konusu olabilir. İstanbul'da Binali Yıldırım yerine isim arayışına girildi. Hatta çok uçuk gelebilir ama, Recep Tayyip Erdoğan'ın bir formül bulunup aynı zamanda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı yapılması bile gündeme geliyor... Mümkün mü? demeyin. Nice, "Ben yaptım oldu"larına şahit olmadık mı?..

Yazarın Diğer Yazıları