CHP'li Sarıal iktidara sert çıktı. AKP’nin yerli ve milli kömür politikası yok!

CHP'li Sarıal iktidara sert çıktı. AKP’nin yerli ve milli kömür politikası yok!
CHP Kilimli İlçe Başkanı, maden mühendisi Erol Sarıal, ithal kömürü teşvik eden AKP'nin kararını eleştirdi. Sarıal; " İktidar ve kurumları Zonguldak’ı, Zonguldaklıyı açıktan hedef almış durumdadır. Alınan olumsuz kararlarla taş kömürü sektörü ve Zonguldak her yıl biraz daha eriyor. AKP’nin “yerli ve milli” kömür politikası yok. Zonguldak Taşkömürleri kurumuna karşı en az işçiye, en az ücret ödemeye dayanan “Gayri Milli” bir biçimlenişi var. " diye konuştu.

Maden Mühendisi, CHP Kilimli İlçe Başkanı Erol Sarıal,  "İthal kömürü teşvik eden hükümetin bu kararını protesto eden bir basın açıklaması yaptı. Sarıal''ın, CHP Kilimli İlçe Yönetim Kurulu heyeti ile birlikte, Gelik İşletmesi Eski Bacağında kamu ve özel sektör işçileri ile birlikte yaptığı sözlü ve yazılı açıklamada şunları söyledi:         

"AKP’NİN GAYRİ MİLLİ ENERJİ POLİTİKASI"

AKP Hükümeti iyice yolunu şaşırmış durumda. Yöremizin en önemli ekonomik değeri taş kömürü madenciliği alınan kararla adım adım yok ediliyor. İktidar ve kurumları Zonguldak’ı, Zonguldaklıyı açıktan hedef almış durumdadır. Alınan olumsuz kararlarla taş kömürü sektörü ve Zonguldak her yıl biraz daha eriyor. AKP’nin “yerli ve milli” kömür politikası yok. Zonguldak Taşkömürleri kurumuna karşı en az işçiye, en az ücret ödemeye dayanan “Gayri Milli” bir biçimlenişi var. 

Demiri çeliğe dönüştüren koklaşabilir Taş kömürü yurt dışı piyasalarda değerlenirken, Zonguldak’ta yerli ve milli değerimiz beceriksiz yönetimlerin elinde değersiz taşa ve toprağa dönüşüyor. Dünyada koklaşabilir taşkömürü fiyatları 400 dolara fırlamış; ancak Zonguldak’ta üretim yerlerde sürünüyor. Tek başına iktidar AKP döneminde, TTK’da her yıl daha da azalarak 1 milyon tonun altına düşen kömür üretimi ve 7 binlere düşen işçi sayısı ile aslında tükenip giden Zonguldak oluyor. 

Termik santrallerde kullanılan ithal kömüre daha fazla teşvik verme kararıyla yerli kömür üretiminde sona gelinmiş durumda. Zonguldaklı tümden göçe zorlanıyor. Bilinçli olarak şehrin içi boşaltılıyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunca (EPDK) yapılan yeni düzenlemeyle maden ocaklarının kapısına “Kara Kilit” vuruluyor. Alınan karara göre belirlenen azami uzlaştırma fiyatlarının ithal doğal gaz ve ithal kömür santralleri için megavat saat başına 2500, yerli kömüre ise bunun yarısından daha az oranda, 1200 TL teşvik uygulanacak. Bu uygulama ile yerli taş kömürü bir yana itilerek kömür ithalatı özendirilmektedir. Alınan bu karar, daha çok yerli kömür üretimi yerine daha çok kömür ithalatını teşvik ediyor. Yerli maden işletmeleri yerine, yabancı maden işletmeleri korunmuş oluyor. İşsizliğin diz boyu olduğu Maden Havzasında yaşayan gençler, ata-dede topraklarını terke, başka illere göçe zorlanıyor. 

Yerli kömür yerine ithal kömürü tercih etmek demek, cebimizdeki sınırlı kaynaklarımızı yabancı ülkelere aktarmak demektir. Yörede yer altı madencilik mesleğinde tarihten bu yana alın terini akıtan; kanını ve canını veren Sinoplu Kastamonulu, Bartınlı, Karabüklü ve Zonguldaklı gençler yerine yabancı ülkelerin gençlerine iş kapısı açmak demektir.  Bu yöreye yapılabilecek en büyü ihanet taş kömürü madenciliğini bitirmektir. 

İthal enerji kaynaklarını teşvik anlamına gelen EPDK kararı, düşük kalori kömür üreten yer altı madencilik şirketlerini önemli ölçüde etkileyecek ve Zonguldak ekonomisine büyük bir darbe vuracaktır. ÇATES’e düşük kalorili kömür veren TTK’ya ek olarak özel maden ocakları en büyük zararı görecektir.  Yüzeye yakın ve kül oranı yüksek eski panolarda üretim yapan,  kömürünü pazarlamakta zorlanacak olan birçok özel maden işletmesi yüksek üretim maliyeti ve düşük kömür fiyatları karşısında zarar edecek ve kapanma noktasına gelecektir. 

AKP milletvekillerinin ve örgütlerinin kendi hükümetlerinin aldığı bu karardan habersiz olmaları, kimsenin düzeltici bir müdahalede bulunamaması tek adamcı başkanlık sisteminin bir sonucudur. Büyük Millet Meclisi ve yerel siyasal örgütlerin devre dışı kaldığı bir sistemde “yerli ve milli taşkömürü politikası” uygulanamaz. Üç kuruşluk dolar bulma uğruna küresel enerji şirketlerinin isteğine göre ithal ikame politikalar uygulanacaktır.  

Öneri ve İstemlerimiz; üretimde çalışmak ve programlı üretim hazırlıklarını sürdürmek üzere TTK’ya ivedi olarak 3 bin işçi alınmalıdır. Çalışan sayısı 3 yıl içinde 10 bin işçinin üzerine çıkarılmalıdır. İthal kömüre teşviş kesilmeli, Yerli ve Milli kömür üretimi teşvik edilmelidir.  Demirçelik fabrikalarının öncelikle üretilen yerli taşkömürünü almaları zorunlu duruma getirilmelidir.