CHP’li Başevirgen’den dikkat çeken sorular 'Cumhurbaşkanın sarayları ve çalışma ofislerinin elektrik ve doğalgaz faturaları ne kadar?'

CHP’li Başevirgen’den dikkat çeken sorular 'Cumhurbaşkanın sarayları ve çalışma ofislerinin elektrik ve doğalgaz faturaları ne kadar?'
CHP’li Başevirgen’in önergesi yanıtsız kaldı. Cumhurbaşkanın kullandığı saraylara ve çalışma ofislerine ait elektrik ve doğalgaz fatura bedelleri açıklanmadı.

CHP Manisa Milletvekilli Bekir Başevirgen’in, Cumhurbaşkanı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle vermiş olduğu Cumhurbaşkanının kullanımında olan saray, köşk ve kasırlara ait elektrik ve doğalgaz fatura bedellerini sorduğu önergesine cevap verilmedi. Başevirgen, “Vatandaşın sırtına yükledikleri yükün, yaşanan şatafat ve saltanatın boyutlarının bilinmesini istemiyorlar.” diye konuştu. 

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kullanımına tahsis edilen saray, köşk ve kasırların elektrik ve doğalgaz faturalarını Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a sormuştu.

CHP’li Başevirgen yaptığı açıklamada, “Ekonomik krizin toplumun her kesimi derinden sarstığı bu dönemde cumhuriyet tarihinin en büyük elektrik ve doğalgaz zamları yapıldı. Yapılan bu zamlar vatandaşın, esnafın ve sanayicinin belini büktü. TÜİK’in yaptığı son açıklamaya göre konutlarda elektriğin birim fiyatı 8 yılda yüzde 440 zamlandı. Daha dün gece, konutlarda kullanılan doğalgaza yüzde 35, elektrik üretimi için kullanılan doğalgaza yüzde 44,30, elektrik üretimi dışında kullanılan doğalgaza yüzde 50 zam geldi. Bu zamlar, elektriğe de zam yapılacağının habercisi. Enerjide yaşanan fahiş artış,  vatandaşın fatura yükünün katlanmasının yanı sıra sanayideki üretim maliyetlerini de artırarak raf fiyatlarının yükselmesine neden oluyor. Yani vatandaş bu zammı hem faturalar aracılığı ile doğrudan, hem de çarşı, pazar ve marketlerden yaptığı alışverişler ile dolaylı olarak ödemek zorunda kalıyor. Yapılan son zamlar ne yazık ki vatandaşa yüksek enflasyon olarak geri dönecek.” dedi.

“Cumhurbaşkanı Halka Ne Kadar Külfet Yükledi, Açıklansın”

İktidarın, fedakarlığı hala halktan bekleyerek sabretmeleri gerektiğini söylediğini ifade eden Başevirgen, “Vatandaşlar, az gelir çok gider denkleminde yaşam mücadelesi verirken hala neyin fedakarlığını yapacaklar anlamak mümkün değil. İnsanlar evlerinde televizyon ışığında oturuyor. Faturasını ödeyemeyen konut sayısı 4 milyona ulaştı. Kombiyi yakıp ısınmaya kimsenin eli gitmiyor. Açlık sınırı asgari ücretin 675 lira üzerine çıkmışken, zaten düşük olan kazancın büyük bir kısmı bu iki kalem faturaya ödeniyor. Oysaki, Sayın Cumhurbaşkanına tahsis edilen ve hali hazırda kullandığı Cumhurbaşkanlığı Kısıklı Konutu, Cumhurbaşkanlığı Vahdettin Köşkü, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Sarayı Çalışma Ofisi, Cumhurbaşkanlığı Yıldız Sarayı Çalışma Ofisi, Cumhurbaşkanlığı Beylerbeyi Sarayı Çalışma Ofisi, Huber Köşkü, Florya Köşkü, Aynalıkavak Kasrı, Beykoz Kasrı ve Ankara Cumhurbaşkanlığı Sarayı 7/24 cumhurbaşkanının kullanımına hazır olarak bekliyor. Hele ki Külliye bütün gece Ankara’yı aydınlatıyor. Buralara ait elektrik ve doğalgaz faturalarının açıklanması için verdiğim soru önergesi yanıtlanmadı.  ‘Hepimiz aynı gemide olduğumuza, ülkenin kazancından hep birlikte istifade ettiğimize göre külfetine de beraberce katlanacak, yükü beraberce omuzlayacağız.’ diyen Cumhurbaşkanı’nın halka ne kadar külfet yüklediği, sefayı kendisine layık gören iktidar mensuplarının, vatandaşın cebinden nasıl bir saltanat sürdüğü açıklansın.” diye konuştu.

CHP’li Başevirgen, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na verdiği önergede şu soruların yanıtlanmasını istemişti:

Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın hali hazırda çalışma ofisi olarak kullandığı Kısıklı Cumhurbaşkanlığı Konutu, Cumhurbaşkanlığı Vahdettin Köşkü, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Sarayı Çalışma Ofisi, Cumhurbaşkanlığı Yıldız Sarayı Çalışma Ofisi, Cumhurbaşkanlığı Beylerbeyi Sarayı Çalışma Ofisi, Huber Köşkü, Florya Köşkü, Aynalıkavak Kasrı, Beykoz Kasrı ve Ankara Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na ait son 2 yılda ödenen elektrik ve doğalgaz faturaları toplamı ne kadardır? Bu faturaların, anılan saray ve çalışma ofislerine göre aylık dağılımı nasıldır? Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın 2022 Ocak ayındaki elektrik ve doğalgaz tüketimi ne kadardır? Hangi tarife üzerinden fiyatlandırılmaktadır? Anılan diğer Saray ve Çalışma Ofislerinin 2022 Ocak ayındaki elektrik ve doğalgaz tüketimi ne kadardır? Hangi tarife üzerinden fiyatlandırılmaktadır?

İlgili Haberler