CHP ne zaman klişelerden arınacak?

CHP ne zaman klişelerden arınacak?

Komünist militanlar Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan 50. yıl önce, 6 Mayıs''ta, hıdırellezıdırellez günü günü asıldılar. Ağıt düzen düzene.

"Komünist militanlar" derken, bir kasıtla söylemedim. Komünisttiler ve davalarının militanıydılar. Kabul ettikleri sıfatla andım.

Halk TV, sabaha kadar ah Deniz vah Deniz program yaptı. Sponsoru da İstanbul Kadıköy''ün CHP''li belediyesi. Akıl alacak gibi değil. Mustafa Kemal''i bile böyle anmıyorlar. Arada Atatürk falan diyorlar ama riyakârlar. Atatürk''ü Deniz Gezmiş ve gibilerinin yanına yamıyorlar.

CHP''liler, belli isimlerle girerek geriye dönük yazılarımı bir okusunlar. İtirazları varsa hangi platformda olursa tartışmaya hazırım. Konu açılmışken bir yazımı buraya alacağım:

"Adam Marksist. Yani komünist. ''Komünist'' olmak onların şerefiydi. Siz Deniz Geçmiş''in ne için silâha sarıldığını, ne için banka soyduğunu, ne için Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu kurduğunu, ne için dağa çıkmak istediğini insanlarımızdan saklar, onu bir ''pop kültürün ikonu'' hâline getirirseniz, hem bahsettiğiniz kişinin ve arkadaşlarının kemiklerini sızlatır, hem gençlerimizde ''Deniz Gezmiş hayranlığı'' uyandırarak, onları çıkmaz yola sokarsınız. İnsan hayran olduğu kişi gibi olmak ister.

Hâlâ Türkiye''de; yok TİKKO''cular, yok Karargâhçılar, TKP/ML''ciler, DHCP''ciler varsa, bu sizin gibilerin eski Marksistleri (komünistleri) istemedikleri sıfatlar yakıştırıp kahramanlaştırmalarınız yüzündendir. Ne kadar insanın hayatı karardı, ne kadar insan gencecik yaşta mezarda ve hapiste çürüyor, görüyorsunuz.

(Bu tenkitlerimden legal Türkiye Komünist Partisi''ni muaf tutuyorum. Onlara bir sözüm olamaz. Kıvırmıyorlar, mertçe ''Komünistiz.'' diyorlar.)

Övecekseniz kişinin kimliğini gizlemeden, lafı eveleyip gevelemeden övün. Adam kendisini nasıl ifade etmişse onu söyleyin. (…)

78''liler Vakfı diye bir kuruluş var. O kuruluşun başkanıyla bir televizyon kanalında karşı karşıya geldim. (…) Gerçek fikrini ve niyetini söylemeden, güzel güzel konuşuyor.

Döndüm: ''Komünist misiniz?'' / Eveledi geveledi... Israr ettim, söylemek zorunda kaldı:/ ''Evet, komünistim...''

Kimliğini söylemekle kalmadı bir de komünizme övgü düzdü.

Mihri Belli, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarını etkileyen eski komünistlerdendir. Sovyet güdümlü gizli TKP''de de faaliyet göstermiştir. Hatıralarında D. Gezmiş''le ilgili yazdıklarını bir yerde bulup okuyun; kimliğini nasıl açıklıyor!

(…) Bozkurt Nuhoğlu [Deniz Gezmiş''in] yakın arkadaşıydı. 4 Mayıs 2009''da Akşam gazetesinde kendisiyle görüşen muhabire ne demiş:

''Deniz, hem ulusalcıdır hem de sosyalisttir ve bu birbiriyle çelişen bir şey değildir. Etkilendiği insanlar Che Guevara, Mao Zedung ve Mustafa Kemal''dir. Geçen 100 yılın bütün bağımsızlık savaşlarına komünistler önderlik yaptı, hepsi de ulusalcıydı.''

Akşam muhabiri Bozkurt Nuhoğlu''na soruyor: ''Sizce Deniz Gezmiş Marksist miydi?'' / ''Olabildiğince Marksist''ti. Ne kadar imkânı oldu da Marks''ı okudu ki...''

İşte mesele burada. Adam asıldığında 24 yaşındaydı. İnsanın yüreğinin yanmaması mümkün değil... Hakikaten Allah ailesine sabır vermiş.

Bir şey anlamadan, ağababalarının teşvikiyle ateizme sapıyor (o ve asılan diğer iki arkadaşı idamdan önce imam istememişlerdi), Marksist (komünist) oluyor, ihtilâlcilik oynamaya kalkıyor.

Kemalist olma meselesine de açıklık getirelim.

Onların fikrince Mustafa Kemal bağımsızlık mücadelesi vermiştir. Biz de bağımsızlık mücadelesi veriyoruz, onun için Mustafa Kemal de bir önderdir, diyorlar. Hepsi bu..." ("Komünist''e ''komünist'' de be kardeşim!", Yeniçağ, 7 Ağustos 2011)

Klişelerden arınmalıyız.

CHP kitle partisiyse bunu dikkate almalıdır.

Yazarın Diğer Yazıları