CHP'den AKP'ye Yunanistan çağrısı: Adım atılmalı

CHP'den AKP'ye Yunanistan çağrısı: Adım atılmalı
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, Yunanistan'ın Ege'deki gayri askeri statüdeki 16 adayı anlaşmalara aykırı olarak silahlandırmasıyla ilgili sorunun kısa sürede çözüme kavuşturulması gerektiğini söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Çeviköz, Yunanistan'ın Ege'deki gayri askeri statüdeki 16 adayı anlaşmalara aykırı olarak silahlandırmasıyla ilgili sorunun çözüme kavuşturulması için en kısa zamanda adım atılması gerektiğini söyledi.

Doğu Akdeniz'de yaşananlara işaret eden Çeviköz, Türkiye'nin bu bölgede de meşru ve uluslararası hukuktan doğan haklarını savunması gerektiğini, bu konudaki adımları sonuna kadar desteklediklerini söyledi.

“EN KISA SÜREDE ÇÖZÜME KAVUŞTURULMALI”

Yunanistan’ın "silahsızlandırılmış" statüsü bulunan bazı adaları silahlandırılmasını hukuka aykırı olduğunu söyleyen Çeviköz, “İktidarın bu durumu düzeltmek için adım atmasını beklemek gerekir. Böyle bir tespit var ve bu tespit, Türkiye'nin haklarını ihlal eden bir gelişmeye yol açıyorsa en kısa zamanda bunun Yunanistan'la mutlaka çözüme kavuşturulması için adımlar atılması gerekir" şeklinde konuştu.

"BUNLAR, TÜRKİYE'YE YAPILAN UYARILARDIR"

CHP'nin Libya konusundaki önerilerinin ne kadar isabetli olduğunu belirten Çeviköz, "Bildiride, üstü kapalı olarak bazı terör unsurlarının özellikle Suriye'den Libya'ya gönderilmesinin doğru olmadığı şeklinde ifadeler var. Bunlar, bildirinin 13, 14 ve 20. maddelerinde çok net ifade ediliyor. Bunlar, aslında dolaylı olarak ismi anılmadan Türkiye'ye yapılan uyarılardır" diye konuştu.

fot-11-001.jpg

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın, gayri askeri statüdeki 23 adadan 16'sının Yunanistan tarafından silahlandırılması konusundaki açıklamalarına ise, AKP iktidarın bu durumu uzun zamandan beri bildiğini düşündüklerini dile getiren Çeviköz, şunları kaydetti:

"Zamanında Suriye ile 1998'de yapılan Adana Mutabakatı'nı biz hatırlatmıştık ancak hiçbir şekilde dikkate alınmamıştı ama mutabakatı Putin hatırlattığı zaman Türkiye, mutabakatı yeniden keşfetti. Şimdi Madrid Mutabakatı'nı hatırlatmak isterim.1997'de Madrid'de gerçekleştirilen NATO Zirvesi'nde Türkiye ile Yunanistan arasında Ege ile ilgili birçok konu ve ikili meseleler için mutabakat imzalanmıştı. Bu mutabakatın ruhuna uygun şekilde davranılması için de 2002'den itibaren iki ülke arasında istikşafi görüşmeler başlatılmıştı. Bu görüşmeler uzun süredir durdurulmuş durumda. Eğer diplomasiyi kullanmayı beceremezseniz, diyalog yoluyla bazı sorunlarınızı çözmeyi öncelemezseniz o zaman bazı davranışlarınız sadece tespitten ibaret kalır.