CHP'den iktidara enflasyon tepkisi

CHP'den iktidara enflasyon tepkisi
TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamlarının gerçeği yansıtmadığına dikkat çeken CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, iktidarın enflasyonu düşük göstermek için devletin kurumlarını alet ettiğini ifade etti.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı ekonomik verilere güven sorgulanmaya devam ediyor. Son açıklanan ekonomik verilere dair tartışmalar devam ederken, Cumhuriyet Halk Partisi Genel başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, Ocak 2020 enflasyon verilerine tepki gösterdi.

"BEKLENTİLERİ AŞAN ENFLASYON ORANLARI…"

CHP’li Aykut Erdoğdu, 2020 Ocak ayı enflasyon verilerine göre, tüketici fiyatlarının bir önceki ayın aynı oranına göre yüzde 2’lik artış gösterdiğini vurgulayarak, "Sunulan enflasyon rakamları, Kasım 2019’da baz etkisinin ortadan kalmasıyla yeniden çift hanelere çıktı ve yükselme eğilimine girdi. Endekste kapsanan 418 maddeden 268’inin ortalama fiyatının artış göstermesi, pahalılıkta artış eğiliminin güçlendiğinin temel göstergelerinden biri. Beklentileri aşan enflasyon rakamları, pahalılıkta artışın durdurulamadığını açıkça ortaya koyuyor" dedi.

Enflasyon rakamlarının beklenenin üzerinde artış gösterdiğinin altını çizen Aykut Erdoğdu, "Hani faiz düşünce enflasyon da düşüyordu? ‘Faiz düşerse, enflasyon düşer’ söyleminin ekonomide hiçbir karşılığı yoktur. En basit ifadeyle faiz, neden değil sonuçtur. Ayrıca faiz de, enflasyon da düşse, reel geliri arttırmadan ekonomide çarkların çalışması mümkün değil" diye konuştu.

"DEVLETİN RESMİ KURUMUNU ALET EDİYORLAR"

"TÜİK, 'eğer enflasyon normal şartlarda düşürülemiyorsa o zaman vatandaşı etkileyen ana grupların dağılımını düşürelim' demiş. Böyle giderse gıdayı enflasyon paketinden çıkarabilirler" diyerek AKP iktidarının enflasyon oranlarının düşürmek için enflasyon hesaplama oranında vatandaşların en çok tükettiği mal ve hizmetlerin ağırlığını azalttığını vurgulayan Erdoğdu, "Bunun için de devletin resmi kurumunu alet ediyorlar. İnsanlar hayatta kalma mücadelesi verirken, insanlarla adeta alay edercesine enflasyon paketinde vatandaşın en çok tükettiği kalemlerin ağırlığını düşürüyorlar. Oysa vatandaş, geçen yıl Ocak ayında 100 TL’ye aldığı ürünü bu yılın Ocak ayında 108 liraya alıyorsa enflasyonun yüzde 8 olacağını, ama aynı ürünü bu yıl 150 liraya alıyorsa yaşadığı enflasyonun yüzde 50 olduğunu yaşayarak biliyor" ifadelerini kullandı.