CHP’li Adıgüzel: "TEOG unutuldu mu?"

CHP’li Adıgüzel: "TEOG unutuldu mu?"
CHP İstanbul Milletvekili Adıgüzel, kaldırılmasının ardından yerine getirilecek sınav için bir açıklama yapılmayan TEOG'un Milli Eğitim Bakanı'na sordu. Adıgüzel, "TEOG unutuldu mu?" dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi'nin (TEOG) kaldırılmasına rağmen, yeni sistemin hala açıklanmamış olmasını Meclis gündemine taşıdı. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde Adıgüzel, yeni sistemin ne zaman açıklanacağını sordu.

Sözcü'nün haberine göre Adıgüzel, “Liselere nasıl girileceği sorusu 44 gündür yanıtsız. Milyonlarca öğrenci, veli ve eğitimci endişe içinde haftalardır, Hükümet'ten net bir açıklama bekliyor. Cumhurbaşkanı'na gafil avlanan MEB'e ise sessizlik hakim. Hazırlıksız, plansız, programsız bir şekilde sistemde gidilen bu değişikliğin yarattığı mağduriyetler nasıl telafi edilecek?” diye sordu.

“FATURA ÇOCUKLARA GENÇLERE ÖDETİLİYOR”

AKP'nin 15 yılda eğitim sistemini iflas ettirdiğini söyleyen Adıgüzel, “TEOG'un yerine gelecek yeni sistemin de diğerleri gibi yeni sorunlara gebe olduğu çok açık. Çünkü iktidara geldiği günden bugüne, sayısız defa eğitim sisteminde değişikliğe gitmiş olmasına rağmen başarıyı bir türlü yakalayamayan AKP, bugün yine üniversitelere, sivil topluma, muhalefete kulak vermeden kendi bildiğini okuyor. ‘Yaptım, oldu' zihniyetinin faturası ise; ülkenin çocuklarına, gençlerine ödetiliyor” dedi.

Dünya Ekonomik Formu verilerine göre; eğitimde kalitede Türkiye'nin 145 ülke içinde 104. Sırada olduğuna vurgu yapan Adıgüzel, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Örneğin; OECD'nin geleceğin bilim adamlarının hangi ülkelerden çıkacağını araştırdığı raporunda, Türkiye listenin en son sırasında yer alıyor. Bu basit veri bile bize, Türkiye'deki çocukların ‘kayıp nesil' olma tehdidi ile karşı karşıya olduğunu gösteriyor. Çünkü çağın gerisinde kalan bu eğitim sistemiyle; çocuklarımızın, gençlerimizin küresel platformlarda yaşıtlarıyla rekabet edemeyeceği gün gibi açık.”

Adıgüzel, soru önergesinde şu sorulara yer verdi:

TEOG'un yerine getirilecek yeni sistemi ne zaman açıklayacaksınız? Her hafta yaptığınız “Bu hafta açıklanacak” algısı yaratan arkası gelemeyen açıklamalarla kamuoyunu daha ne kadar oyalamayı düşünüyorsunuz?

Eğitim sisteminin başındaki kişi olarak, bu konuya ne zaman el atacak, kamuoyunun endişelerini ne zaman gidereceksiniz?

Yeni eğitim öğretim yılının başlamasının ardından 45, TEOG'un 19 Eylül'de resmi olarak kaldırılmasının ardından 44 gün geçmesine rağmen; milyonlarca öğrenci, veli ve eğitimci yeni sisteme ilişkin sizin yapacağınız açıklamalara kilitlenmişken, sizin bu sessizliğinizin gerekçesi nedir?

Hazırlıksız, plansız ve programsız bir şekilde sistemde gittiğiniz bu değişikliğin yarattığı mağduriyetleri nasıl telafi etmeyi düşünüyorsunuz?

İlgili Haberler