CHP'li Ali Mahir Başarır, iş kazalarını Meclis'e taşıdı

CHP'li Ali Mahir Başarır, iş kazalarını Meclis'e taşıdı
CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Türkiye’de son zamanlarda artış gösteren iş kazalarını Meclis gündemine taşıyarak Meclis Araştırma Komisyonu kurulması için önerge verdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, iş kazaları ve ölümlerini verdiği önergeyle Meclis gündemine taşıdı. CHP’li Ali Mahir Başarır, verdiği önergeyle iş kazaları ve ölümleri için Meclis Araştırma Komisyonu kurulması için talepte bulunurken, Türkiye’de yaşanan iş kazalarına dikkat çekti. Başarır, Türkiye’nin iş kazaları istatistiklerinde dünya üçüncü olduğunu ifade eden Başarır, “Sadece Ocak ayında iş kazalarında 112 işçimizi kaybettik. Hayatını kaybedenlerin 3’ü çocuk. Ne yazık ki bu yaşananlara iş kazası değil iş cinayeti denir. Unutulmamalıdır ki hiçbir iş gerekli güvenlik önlemlerini aldırtmayacak kadar acil olamaz” dedi.

“İŞÇİ VE EMEĞE DEĞER VERİLMEDİ”

Türkiye’de her yıl en az bin 200 iş kazası nedeniyle ölümlerin yaşandığını ifade eden Başarır, “AKP iktidarında uygulanan neo-liberal iktisat politikalarında özelleştirme, taşeronlaştırma, işletme karları gibi benzer durumlar başarı olarak görüldüğünden, hiçbir şekilde bu unsurların arka planında olan işçi ve emeğe değer verilmemiştir. Bu anlayış sorunun temel noktasını oluşturmaktadır” ifadelerini kullandı.

ARAŞTIRMA KOMİSYONU İÇİN TALEPTE BULUNDU

Başarır, iş kazalarının ve meslek hastalıklarının oluşu, iş kazalarının artmasındaki temel nedenleri, yasal ve teknik eksikleri, taşeronlaşma ve sendikasızlaştırma politikalarının iş güvenliği ve sağlığı konusundaki etkileri, iş kazalarının ülke ekonomisine verdiği zararları, iş kazalarının gelişmiş ülkelerdeki oranlara çekilmesi ve bu konularda sürdürülebilir ulusal politikaların oluşturulması amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulması talebinde bulundu.