CHP'li Erdoğdu: "Gerçek işsizlik oranı 16,13"

CHP'li Erdoğdu: "Gerçek işsizlik oranı 16,13"
CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğdu, gerçek tabanlı işsizliğin 16.13 olduğunu belirterek, buna göre 5 milyon 540 bin kişinin işsiz olduğunu kaydetti.

TÜİK tarafından açıklanan işsizlik verilerinin “makyajlandığını” savunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, bu gruba diğer kategorisinde yer alan; iş bulma ümidi olmayanları, mevsimlik çalışanları, ev kadını, öğrenci ve çeşitli nedenlerle iş aramayıp ancak işbaşı yapmaya hazır kişiler de eklendiğinde gerçek işsizlik oranının yüzde 16.13 olduğunu kaydetti.

Erdoğdu, "Yani ülkedeki işsiz sayısı TÜİK’in söylediği gibi 3 milyon 419 bin kişi değil, 5 milyon 540 bin kişi. Gerçekler, yaptıkları ucuz makyajın altından görünüyor" dedi.

Diğer kategorisinde yer alan işsiz sayısının son 45 ayın en düşüğüne gerilediğine de dikkat çeken Erdoğdu, “Özellikle CHP’nin geniş tabanlı işsizlik hesaplaması yapmaya başladığı son 1 yıl içinde bu sayı sürekli düşürüldü. Rakamlara baktığınızda son bir yılda 110 bin kişi düşmüş görünüyor. Bu şaibeli bir durum. İş bulma ümidi olmayanların sayısı da son bir yılda 57 bin azalmış. İşsiz sayısını 3,5 milyonun altında, işsizlik oranını da yüzde 11’in altında tutmak için verilerde makyaj yapılmış” değerlendirmesinde bulundu.

"EĞİTİMDE VE İSTİHDAMDA OLMAYANLARIN YÜZDE 72’Sİ KADIN"

Erdoğdu, 2017 yılı Eylül ayı itibariyle 15-30 yaş grubunda eğitimde ve istihdamda olmayanların sayısının 5 milyon 153 bin olduğunu belirtirken, bunların yüzde 72’sinin kadınlardan oluştuğuna dikkat çekti.

Buna göre, toplam 3 milyon 700 bin genç kadının herhangi bir eğitim kurumuna devam etmediğini ve çalışmadığını ifade eden Erdoğdu, genç işsizliğin 25-29 yaş aralığında yığıldığını belirterek, “Bu yığılma 2 milyon 54 bin kişiyi temsil ediyor. Çalışabilir nüfus içindeki oran açısından Türkiye dünya ortalamasından yüzde 25 daha az kişi istihdam ediyor. İstihdam oranları açısından Türkiye AKP döneminde, kalkınmakta olan ülkelerin oluşturduğu lige bile girmeyi başaramadı” dedi. 

İlgili Haberler