CHP'li Faik Öztrak Sinovac aşılarının akıbetini sordu

CHP'li Faik Öztrak Sinovac aşılarının akıbetini sordu
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Türkiye’ye geleceği taahhüt edilen ancak gelmeyen Sinovac aşısıyla ilgili açıklamada bulundu. Öztrak, “Türkiye'ye teslim edilmiş olması gereken 50 milyon doz aşı (Sinovac) nerede" diye sordu.

CHP'li Faik Öztrak Sinovac aşılarının akıbetini sordu

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, parti binasında basına açıklamalarda bulundu. Öztrak, konuşmasına dün hayatını kaybeden eski devlet bakanlarından Cemil Erhan''a Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dileyerek başladı.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Çin aşısıyla ilgili sözleşmenin bilgilerine ulaştıklarına belirterek söz konusu belgeyi gösterdi.

Yüklenici firmanın korona virüs aşısını, Devlet Malzeme Ofisi''ne KDV hariç 12 dolardan satmayı taahhüt ettiğini aktaran Öztrak, değerlendirmelerini şöyle sürdürdü:

"Söz verilen aşıların ilk partisi 31 Aralık 2020''de olmak üzere birer ay arayla, 20 milyon doz + 20 milyon doz + 10 milyon doz şeklinde teslim edileceği belirtiliyor. Böylece 2021 Şubat ayı sonunda, 600 milyon dolar karşılığında, 50 milyon doz aşının DMO''ya teslim edileceği sözleşmede hükme bağlanmış. Ancak gümrük kayıtlarından 24 Mart 2021 tarihine kadar 25 milyon 113 bin 484 doz aşının teslim edilebildiği anlaşılıyor. Sağlık Bakanı da 13 Nisan 2021 tarihinde, Korona virüs Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, ''Bu tarihe kadar, 26 milyon doz Sinovac aşısının tedarikinin gerçekleştirildiğini'' açıklamıştı. Sağlık Bakanı 12 Nisan’da yaptığı açıklamada ise 4,5 milyon doz da BionTech aşısının ülkemize geldiğini söyledi. Yani toplasanız 29 milyon doz aşı yapar.

Yapılan aşılar ortada, bugüne kadar Türkiye''de 14 milyonu birinci doz, 10 milyonu ikinci doz olmak üzere, küsuratları dahil 24,5 milyon doz aşı uygulandı. Anlaşılan elde topu topu 4,5 milyon doz aşı var."

"TESLİM EDİLMEYEN AŞILARLA İLGİLİ HANGİ YAPTIRIMLAR UYGULANDI" 

Bu bilgiler ışığında bazı soruları sormak istediklerini belirten Öztrak, "Sorularımızın muhatabı Sağlık Bakanı değil. Sorularımızı DMO''nun ilgili kuruluşu olduğu Hazine ve Maliye Bakanına soruyoruz. Tarihini, sayısını ve özet bilgilerini verdiğimiz bu sözleşme gereği, şubat ayı sonu itibarıyla Türkiye''ye teslim edilmiş olması gereken 50 milyon doz aşı nerede? Şubat sonuna kadar teslim edileceği söylenen 50 milyon doz aşıdan, teslim edilmeyen 25 milyon doz aşı için hangi işlemi yaptınız? Sözleşmeye aykırı şekilde teslim edilmeyen 25 milyon doz aşı için bu sözleşme kapsamında hangi yaptırım ya da yaptırımlar uygulandı?" dedi.

"ZAMANINDA YERİNE GETİRİLMEDİĞİ İÇİN EL KONULDU MU" 

Bu aşı meselesinin en başında, iktidarın "Keymen İlaç, aracı firma değil, sadece lojistik süreci yürütüyor" dediğini hatırlatan Faik Öztrak, şunları kaydetti:

"Sonra aracı olduğu ortaya çıkan bu firmanın teminat bile veremediği görülüyor. Sinovac, ilk 1 milyon doz aşıyı hibe diye göndermişti. Sonra bunu Keymen adına DMO''ya teminat versin diye gönderdiği, Keymen''in de aşıyı devlete parayla satarak aldığı 12 milyon doları, DMO''ya teminat ve diğer masraflar için yatırdığı ortaya çıktı. Bu teminat ne oldu? Firma edimini zamanında yerine getirmediği için el kondu mu? Bu aşılar gelmediyse gecikmenin gerekçesi ne? Bir teminatı bile veremeyen firmaya, koca ülkenin sağlığını nasıl emanet edebildiniz? Film çekmeyi bırakın, sorularımıza cevap verin. Cevap veremiyorsanız da artık sandığı milletin önüne getirin. Milletimiz bunlara da yaptıkları filme de notunu veriyor. Bu kibir abidelerinin tasdiknamelerini hazırladı, evlerine göndermek için sandığı dört gözle bekliyor."

İlgili Haberler