CHP'li Yavuz Yılmaz: "Kit'lerde usülsüzlük yapılmış"

CHP'li Yavuz Yılmaz: "Kit'lerde usülsüzlük yapılmış"
CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Türkiye’deki yolsuzlukların merkezinde KİT’lerde yapılan usulsüzlüklerin yer aldığını belirtti.

Yavuzyılmaz yaptığı açıklamada “Türkiye’deki yolsuzlukların merkezinde KİT’lerde yapılan usulsüzlükler” yer aldığını savunarak şöyle dedi:

“Bugün size KİT’lerde yapılan usulsüzlüklerle devletin nasıl soyulduğunun formülünü açıklayacağım. KİT kurumlarından yandaş şirketlere hülle yoluyla nasıl ihalesiz işler verildiğine ve Devletin nasıl soyulduğuna bakalım.

Önce, bir KİT kurumu diğer bir KİT kurumundan, 2016 yılında değiştirilen Kamu İhale Kanununun 3.maddesinin ‘o’ fıkrasında yer alan istisnaya göre, ihalesiz olarak bir işi sözleşme imzalayarak alır.

“HİÇBİR İHALE YAPILMADAN KİT KURUMLARININ HÜLLESİ YOLUYLA BİR SAADET ZİNCİRİ OLUŞMUŞ OLUYOR”

İhalesiz aldığı bu işi kendisi yapmaz. Ortaklık payı %50’den az olan, bu nedenle de Sayıştay denetiminde olmayan bir iştirakine, halihazırda ihalesiz aldığı bu işi yine ihalesiz olarak, sözleşme imzalayarak verir.
İşi ihalesiz olarak hülle yoluyla alan iştiraki de yine işi kendisi yapmaz.
O da bu işi bir başka firmaya yine ihalesiz olarak sözleşme imzalayarak verir. İşi alan alt yüklenici de işi, başka alt yüklenicilere ihalesiz olarak yaptırır.

Böylelikle kanunlara aykırı olarak, hiçbir ihale yapılmadan KİT kurumlarının hüllesi yoluyla, bir saadet zinciri oluşmuş oluyor.”