Çiftçi kırmızı alarm verdi: Domatese virüs bulaştı: Kriz kapıda

Çiftçi kırmızı alarm verdi: Domatese virüs bulaştı: Kriz kapıda
Marmara Bölgesi'nde bulunan Bursa ile Ege Bölgesi'nde bulunan Manisa ve Akdeniz Bölgesi'nde bulunan Antalya'dan domates için kötü haberler geldi.

Sözcü'nün haberine göre Türkiye'nin salçalık domates ihtiyacının yüzde 40'ını karşılayan Bursa ovalarındaki domateslerin yüzde 90'ı sağanak yağış ve mildiyö virüsü nedeniyle hastalıktan kurudu. Türkiye’nin salçalık domateste önemli bir kısmını karşılayan Manisa’nın Salihli Ovası’nda da domatesler aynı hastalık nedeniyle kurumaya başladı.

Bursa’da Mustafakemalpaşa, Karacabey ve Yenişehir ilçeleri Türkiye’nin salçalık domatesinin yüzde 40’ını karşılıyordu. Bu ilçelerde Türkiye’nin büyük salça fabrikaları bulunuyor. Bu yıl her zamanki gibi ürünlerine eken çiftçi hasada 15 gün kala ortaya çıkan hastalık sebebiyle domateslerinin yüzde 90’ını kaybetti.

Salçalık domates ve biber yetişen Mustafakemalpaşa, Karacabey ve Yenişehir ovalarında aşırı yağışlar nedeniyle hasada 15 gün kala ortaya çıkan hastalık domateslerde ve biber de büyük zarara neden oldu.

Mustafakemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Mehmet Aydemir, “Sorun aşırı yağışlar ile başladı. Önce domates bitkisinde yanma oldu. Ardından da mildiyö dediğimiz hastalık geldi. Ova da aşırı derece de ilaçlı mücadele başlatıldı” dedi. 

İlgili Haberler