Cihan Haber Ajansı'na kayyum kararı

Cihan Haber Ajansı'na kayyum kararı
Zaman gazetesinden sonra Cihan Haber Ajansı ve Reklamcılık A.Ş'ye de kayyum atanmasına karar verildi.

 Reklamcılık A.Ş'ye, avukatlar Tahsin Kaplan ve Metin İlhan ile Sezai Şengönül'ün, yönetim organının tüm yetkilerini kullanmak ve yeni yönetim kurulunu oluşturmak üzere kayyum atanmalarına hükmetti. 

İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının Cihan Haber Ajansı ve Reklamcılık A.Ş'ye kayyum atanması talebini değerlendirdi.

Hakimlik kararında, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığında 2014/39856 esas numarasıyla yürütülen soruşturma kapsamında Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) yayın organı haline gelen Zaman gazetesinin bağlı bulunduğu Feza Gazetecilik A.Ş. isimli şirketine, 3 Mart 2016'da İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği kararıyla kayyum atandığı hatırlatıldı. 

"Cihan'ın 14 milyonluk sermayesinin 13 milyon 960 bin lirası Feza A.Ş'ye ait"  

Feza Gazetecilik A.Ş'ye atanan kayyımların şirket bünyesinde inceleme yaptıkları ve kayyum atanması talep edilen Cihan ve Reklamcılık A.Ş'nin sermayesinin 14 milyon lira olarak belirlendiği aktarılan kararda, bu sermayenin 13 milyon 960 bin lirasının büyük ortak Feza Gazetecilik A.Ş'ye ait olduğunun tespit edildiği kaydedildi. 

Kararda, Feza Gazetecilik A.Ş ve CHA ve Reklamcılık A.Ş'nin yönetim kurulunda Mehmet Akif Avşar'ın görev aldığı, Feza Gazetecilik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanının, Cihan ve Reklamcılık A.Ş'de yönetim kurulu başkan vekili olarak görev yaptığı, bu hususun temin edilen İstanbul Ticaret Odası kayıtlarına da uygun olduğunun anlaşıldığı ve Feza Gazetecilik A.Ş. Genel Müdür ve Genel Yayın Yönetmeni olan Abdulhamit Bilici'nin Feza Gazetecilik’i temsilen Cihan'ın toplantılarına katılmaya, karar almaya yetkili olduğu belirtilirken, her iki şirketin teknik alt yapı, bilgi veri akışı, bina ortak kullanım alanları, personel yemek ve dinlenme alanları ile birçok bakımdan organik bağlar bulunduğunun da tespit edildiği vurgulandı.

"Feza A.Ş'ye ait tüm işlemler, Cihan tarafından takip ediliyor"

Feza Gazetecilik A.Ş'ye ait tüm verilerin tutulduğu ve işlendiği bilgisayar sunucularının Cihan ve Reklamcılık A.Ş'nin yönetim binasında bulunduğu, bu nedenle Feza Gazetecilik A.Ş'ye ait verilere sağlıklı bir şekilde ulaşım sağlanamadığına dikkat çekilen kararda, Feza Gazetecilik A.Ş'ye ait tüm işlemlerin ve ticari sırların Cihan ve Reklamcılık A.Ş. tarafından takip ve kontrol edildiğinin belirlendiği de dile getirildi. 

İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliğinin 4 Mart tarihli kayyum atanması kararına ilişkin belirtilen gerekçelerin, Cihan ve Reklamcılık A.Ş hakkında da geçerli olduğuna işaret edilen kararda, şu ifadeler yer buldu:

"Nitekim FETÖ/PDY'nin yayın organı haline gelen Zaman gazetesinin bağlı olduğu Feza Gazetecilik A.Ş'ye kayyım atandığı, Cihan ve Reklamcılık A.Ş'nin hakim ortağının Feza Gazetecilik A.Ş. olması ve Feza Gazetecilik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanının, Cihan ve Reklamcılık A.Ş'de de yönetim kurulu başkan vekili olarak görev yapması, CHA ve Reklamcılık A.Ş'nin de FETÖ/PDY'ye bağlı şekilde yayın politikası izleyerek örgütün amacına hizmet ettiği, bu sebeple Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (CMK) 133. maddesinde belirtildiği şekilde, 'Bir ticari şirketin faaliyeti kapsamında suç işlendiği hususu gündeme geldiğinde maddi delillerin elde edilmesi, şirket mal varlığının korunabilmesi adına kayyım tayin yoluna gidilmesinin imkan dahilinde olduğu' dikkate alındığında Feza Gazetecilik A.Ş'ye atanan kayyımlar Sezai Şengönül ile avukatlar Tahsin Kaplan ve Metin İlhan'ın yönetim kurulu yetkilerine de sahip olacak şekilde CMK'nın 133. maddesi gereğince Cihan ve Reklamcılık A.Ş'ye kayyım tayin edilmelerine karar verilmiştir."  

Kayyumlara yeni ücret yok 

Kayyum olarak atanan kişilerin yönetim organının tüm yetkilerine sahip olmalarına ve yönetim organının yetkilerinin tümüyle bu kayyumlara devredildiğinde yeni yönetim organının bu kayyumlarca oluşturulmasını kararlaştıran hakimlik, atanan kayyumların kendilerine kararın cumhuriyet başsavcılığınca tebliğinden sonra derhal toplanarak yönetim kurulu başkanını kendi aralarından seçmelerine ve şirketin faaliyetlerini yönetmeyi derhal devralmalarına, karar tarihi itibariyle yönetim organının yetkilerinin kaldırılmasına, bu tarihten itibaren yaptıkları işlemlerinin hükümsüz kalacağının ilanına hükmetti. 

Hakimlik, atanan kayyumların, Feza Gazetecilik A.Ş'ye atanan kayyumlar olması ve kayyum atanan şirketin hakim ortağının Feza Gazetecilik A.Ş olması ile ilk kayyum atandıklarında kendilerine ücret takdir edilmesi nedeniyle bu aşamada yeni bir ücret takdirine yer olmadığına da karar verdi.