Çıkmak bilmeyen hayvan hakları...

Murat Özdemir'i bir yemek programında tanıdım. Ekip çalışması olmayan, ferdi denilen bu yarışmada yaptığı abuk sabukluklarıyla öne çıktı. Daha ilk bakışta İtalyan hukukçu Lombrosso'nun "Kriminal tipler"inden birine benzetmiştim. Onur Büyüktopçu gibi sakin bir sunucuyu dahi çıldırtmıştı. Dayanamadı ve Murat'ı kovmak zorunda kaldı.

Aynı şahsı bu defa MasterChef'te görünce şaşırdım. Aynı kanalın başka programında yer verilmesini çözemedim. Bu büyük organizasyonun daha ikinci gününde yarışmacı arkadaşları ona lakap taktılar: "Deli Murat."

Bu defa, kendi takımının elemanlarına sabotajlar düzenledi. Tehlikeli tuzaklar hazırladı. Üstüne üstlük, üç ünlü uluslararası şefin uyarılarını kulak ardına attı. Bugün kovuldu, ertesi gün devam ettirildi. Sonunda öyle bir hâle geldi ki, RTÜK'e giden "kötü örnek oluyor" şikâyetlerinin sayısı on binleri buldu. İşte bundan sonra kesin şekilde yollandı. Çünkü işin ucunda kanala ceza gözükmüştü.

Laf ola

Bu defa hemen hemen tüm magazin programlarının gündemine oturdu. Peşine kamera eşliğinde muhabir taktılar. AVM'lerde takip edilir hâle geldi. "Laf olsun, torba dolsun" sorulardan sonra lafı hep getirip "Survivor'da yarışmacı olacak mısın?"a bağladılar.

Acun Ilıcalı ve kurmayları bu kez tereddütsüz "ret" haberini gönderdiler. Umduğu cevap verilmeyen "Deli Murat" gemi iyice azıya aldı. Acun'u tehditlere başladı. "Delidir, ne yapsa yeridir" deyip sineye çektiler.

Katil tımarhanede ama..

Murat, bu defa kamuoyunun ilgisini kaybetmemek için bardağı taşırdı. Papağanının gırtlağını sıkıp, ayağını çıkartırken görüntüler yayınladı. Zavallı hayvanın perişan hâliyle psikopat sahibini her gördüğünde attığı çığlıklar, Türkiye'yi ayağa kaldırdı. Polis karga tulumba götürüp ifadesini aldı ve savcılığa sevk etti.

İlk defa, bir hayvana değer veren savcıya rastladık. Emsal olacak bir karar verdi; "21 gün müşahede altında tutulacak." Hem de akıl hastanesinde, klasik deyimle tımarhanede.

Ama bu yaptırım, işkence gören zavallı papağanın hayata tutunmasına çare olmadı

 

Esas mesele

Gelelim sadede. "Hayvan hakları yasası" ne zaman çıkacak? Köpeğin ayakları kesiliyor. Kedi yavruları yakılıyor. Adam, tüfeğini alıp, hayvanlara ateş açıyor. Peki cezası ne? Konuyla ilgili Bakan Bekir Pakdemirli'ye göre bu yılın eylül sonu itibarıyla 257 kişiye uygulanan sadece para cezası.

Bastır parayı, kes, biç, doğra. Katliam serbest. Ödeme kartla bile yapılabilir.

Yine Pakdemirli'nin Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'e verdiği cevaptan anladığımıza göre Türkiye'de 234 hayvan barınağı var. Eğer bunlar, Zeytinburnu'ndaki gibiyse vay hâllerine. Bir ara çalışma arkadaşım İdil Çeliker buradan görüntüleri izlememi istemişti. İlk görüntülerde aç köpekler kedileri yiyordu. Şimdi bu durumun düzeltildiğini öğrenip sevindim. Dilerim ötekilerde de aynı durum yoktur.

Niye çıkmıyor

Herkes yazıyor, herkes çiziyor ama "beklenen yasa" bir türlü Meclis'ten geçmiyor. Haydi Ömür Gedik'i boş verelim. Ağzından çıkan her cümle emir yerine geçen Cumhurbaşkanı'nı da mı dinleyen yok. "Yahu bu hayvanları ilgilendiren yasa niye çıkmıyor?" diyerek bastı fırçayı. Yine hareket yok.

Bir İbrahimoviç eksikti!

Ne bekleniyor? Deli Murat'ın papağanını çiğ çiğ yemesini mi? Karaca yavrularının tamamının öldürülmesini mi?

Türkiye'deki yaban keçilerinin futbolcu Zlatan İbrahimoviç tarafından yok edilmesini mi?

Soru önergesi

Niğde CHP Milletvekili Ö. Fethi Gürer'in, soru önergesinde kaleme aldığı şu satırları herkesin, her hayvan severin okumasında fayda görüyorum:

"Hayvan haklarıyla ilgili görüntüler medyaya da sık sık yansıyor. Bu konuda cezanın yanı sıra eğitici çalışmalar da gerekli. Özellikle hapis cezalarını artırmak şart. Dünya tüm canlıların ortak yaşam ve kullanım alanı. Hayvana eziyet ve kötü muamele insanlıkla bağdaşmaz. Sosyal medyaya yansıyan, kamuoyunun gözleri önünde olanın dışında da ciddi hayvan hakları ihlalleri var. Bu anlamda yeni düzenlemeler bir an önce sağlanmalıdır. Hayvana şiddet insanlık suçudur. Kabul edilemez."

GÜNÜN SÖZÜ

...

Sen tembel tembel yatarken, Tanrı'nın senin için uğraşacağını sanmak... İşte bu, birçok krallıkların, birçok devletin yıkılışının sebebi olmuştur. Makyavel

Yazarın Diğer Yazıları