Çin, Ay'daki ilginç cisimlerin fotoğrafını paylaştı

Çin, Ay'daki ilginç cisimlerin fotoğrafını paylaştı
Çin’in Ay’da çalışma yürüten Yutu-2 aracı, Ay’ın uzak tarafındaki küçük bir kraterin ortasındaki ilginç bir maddenin görüntülerini paylaştı

Çin’in Ay’daki aracının arkasında bulunan ekip geçtiğimiz ay, aracın Ay’ın 'karanlık yüzünde' bulunan küçük bir kraterin içinde renkli ve gizemli cisimler bulduklarını açıkladılar. Ekip, aracın bulduğu cisimlerin şekli ve rengi bakımından Ay toprağından çok farklı olduğunu belirtti.

Geçtiğimiz hafta sonu Çin’in Ay ekibi, “ilginç cisimler” in yeni görüntülerini yayınladı. “İlginç cisimlere” dair paylaşılan ilk görüntüler, aracın ön tarafında bulunan engel önleme kamerası tarafından çekildi. Aracın ön tarafında bulunan bu kameralar, aracın herhangi bir engele çarpmasını engelliyor. 

space.com'da yayınlanan rapora göre Yutu-2 aracının krater içinde yakaladığı yeşil dikdörtgen içinde kırmızı bir dairenin olduğu görüntü, araçta bulunan Görünür ve Yakın Kızılötesi Spektrometre(VNIS) tarafından yakalandı. Araçta bulunan VNIS, kimyasal yapıların kimliğini ortaya çıkarmak için dağılan ve yayılan ışınları kontrol ediyor. VNIS’in küçük bir görüş alanı olduğundan araştırma ekibi aracın krater içine düşmesini engellemek için dikkatli bir şekilde aracı hareket ettirerek cisimlerin görüntüsünü alabiliyor.

cin2.jpeg

Çin’in Chang-4 misyonunda görev alan Yutu-2 aracı “ilginç cisimlere” dair ilk verileri Temmuz ayında aldı. Ancak görüntülerde var olan gölgeler nedeniyle tatmin edici veriler elde edilemedi. Ağustos’ta aynı kraterde tekrar ölçüm yapıldı ve tatmin edici veriler elde edildi. Ancak Çin tarafından Ağustos ayında yapılan çalışmanın sadece fotoğrafları yayınlandı. Çalışmada elde edilen veriler hakkında bir açıklama yapılmadı. 

Chang-4 misyonunda çalışan Yutu-2 aracının elde ettiği görüntülerde ortaya çıkan bu “ilginç cisimlere” dair en iyi tahmin, renkli cisimlerin Ay’ın yüzeyine çarpan meteorlar aracılığıyla oluşmuş camlar olması. Ancak konu ile ilgili çalışan bilim insanları, kötü görüntü kalitesine sahip görüntüler üzerinden maddenin kimyasal bileşimi üzerinde kesin bir değerlendirme yapmanın zor olduğunu söylüyor. 

Çin’in bu gizemli maddelerin daha fazla fotoğrafını ve elde ettiği verileri önümüzdeki aylarda yayınlaması bekleniyor.