Çin basını, Pompeo'yu yalan söylemekle suçluyor

Çin basını, Pompeo'yu yalan söylemekle suçluyor
Çin basını, yeni tip korona virüsün (Kovid-19) Vuhan'daki bir laboratuvardan çıktığını ve ellerinde büyük kanıt olduğunu iddia eden ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'yu "yozlaşmış bir politikacı" olmakla itham etti.

Çin basınından Pompeo'ya suçlama

Çin Komünist Partisi'nin resmi yayın organlarından Global Times gazetesi, ABD Dışişleri Bakanını "Pompeo, yalanlarıyla Hristiyanlığa ihanet ediyor." başlığıyla yayımladığı bir başyazıda hedef aldı. Pompeo'nun Evanjelik inancını taşımasından yola çıkarak hazırlanan yazıda, ABD Dışişleri Bakanı'nın Çin'in gerçeği sakladığı yönündeki söylemleriyle Batı medyasındaki Çin karşıtlığını körüklediği öne sürüldü. 

Yazıda, ABD Başkanı Donald Trump'ın kasım ayındaki seçimi kazanması için Trump’a yönelen öfkeyi azaltmak istediği ve "Çin'in yükselişini kabullenemeyen" Pompeo'nun "yalanlara" başvurduğu savunuldu.

"Pompeo şüphesiz yozlaşmış bir politikacı." ifadesi kullanılan başyazıda "Dünyanın en önemli bilim insanları virüsün doğadan geldiğine inanıyor. Hiçbir ABD'li bilim insanı virüsün Vuhan'daki bir laboratuvardan geldiğini ispatlamadı. Pompeo 'büyük kanıt' diye adlandırdığı şeyi nereden bulabilir?" değerlendirmesinde bulunuldu. 

"ÇİN'DE ÇIKMASI, KAYNAĞIN ÇİN'DE OLDUĞU ANLAMINA GELMİYOR" 

Çin'in önde gelen epidemiyologlarından Cong Nanşan, 27 Şubat'ta yaptığı açıklamada, "Kovid-19'un ilk Çin'de keşfedilmiş olması kaynağının Çin'de olduğu anlamına gelmiyor." ifadeleriyle "virüsün kaynağı" tartışmalarını başlatmıştı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien de Twitter hesabından ABD'yi hedef alarak virüsü Washington yönetiminin Çin'e getirmiş olabileceğini ileri sürmüştü.

İki ülke arasında iki ayı aşkındır devam eden virüsün kaynağı ve nereden çıktığı tartışması son günlerde ABD ve Çin arasında sert açıklamaları da beraberinde getirdi. ABD virüsün Vuhan'daki bir laboratuvarda üretildiğini öne sürüyor ve Çin'i virüsün kaynağını gizlemekle itham ediyor.

Pompeo, pazar günü ABD basınına yaptığı açıklamada, Çin yönetiminin uluslararası ajanslarda çalışan gazetecileri ülkeden atıp, uyarılarda bulunan Çinli doktorları susturmak suretiyle Vuhan'da ortaya çıkan virüsün gizli kalması için uğraştığını ve bunun dünya genelinde yüz binlerce insanı etkilediğini vurgulamıştı. Çin yönetiminin bu girişimine dair net bulgular olduğunu belirten Pompeo, şunları kaydetmişti:

"Başkan Trump bu konuda oldukça açık. Bizim belirlediğimiz zamanda sorumlu olanlardan hesap soracağız. Çin'in standartların altındaki laboratuvarlar ile dünyayı enfekte etme geçmişi var. 

Çin laboratuvarındaki başarısızlıkların bir sonucu olan virüslere ilk kez maruz kalmıyoruz. İstihbarat kuruluşları bu konuda çalışmalarına devam etmelidir ancak size bunun (Kovid-19) Vuhan'daki laboratuvardan çıktığına dair çok sayıda delil olduğunu söyleyebilirim."