Çin bilim insanları yapay güneş üretti! 2020'de faaliyette

Çin bilim insanları yapay güneş üretti! 2020'de faaliyette
Çin, uzun zamandır geliştirdiği ‘Yapay Güneş'i 2020 yılında faaliyete geçireceğini açıkladı.

Güneş ile benzer etkileri yaratan ve karbondioksit salımı olmadan elektrik üretilmesine olanak sağlayan tokamak nükleer füzyon reaktörleri, sürdürülebilir enerji için muazzam bir önem taşıyor. Daha önce yaptığımız haberde, sizlere Fransa’nın ev sahipliği yaptığı dünyanın en büyük tokamak nükleer füzyon reaktöründen bahsetmiştik. Haberler bu kez ise Çin’den. 

Webtekno'nun haberine göre,Geçtiğimiz mart ayında Çinli bilim insanları, ülkenin HL-2M adındaki tokamak nükleer füzyon reaktörünün 2019 bitmeden inşa edilebileceğini aktarmıştı. Bu zaman çizgelgesine hala bağlı kalınıp kalınmadığına dair bir bilgi yok; ancak geçen kasım ayında ‘Yapay Güneş’ üzerinde çalışan bilim insanlarından biri olan Duan Xuru, inşaatın sorunsuz gittiğini ve reaktörün 2020'de çalışacağını belirtmişti.

Bilim insanları, nükleer füzyonun ürettiği gücün nasıl kullanılacağını bulabilirlerse, neredeyse sınırsız bir temiz enerji kaynağı sağlayabilirler. 1960’larda Sovyetler Birliği tarafından icat edilen tokamak makinaları, enerji araştırmaları için muazzam bir öneme sahip; ancak sorun şu ki, füzyonun gerçekleşmesi plazma akışının gücüne bağlı. Bu süreci daha uygun maliyetle sürdürmenin yolunun bulunamaması, araştırmaların önündeki en büyük engellerden birisiydi.