Çin ile Türkiye ilişkileri geliştirmeyi hedefliyor

Çin ile Türkiye ilişkileri geliştirmeyi hedefliyor
Uygur Türklerinin zorla toplama kamplarında tutularak asimile edilmelerine sessiz kalan Türkiye, Çin ile ikili ilişkilerini geliştirmeyi hedefliyor. Çin ile Türkiye özellikle terörle mücadelede ortak adımlar atmayı hedefliyor.

Çin hükümetinin Doğu Türkistan’da Uygur Türklerine uyguladığı zulmü göremezden gelen Türkiye, ikili ilişkilerin ekonomik ve askeri alanda geliştirilmesini istiyor.

Türkiye ile ilişkilere önem verdiklerini belirten Çin Devlet Başkanı ikili ilişkilerdeki dostluğu karşılıklı güvene çevirme ve stratejik işbirliği alanında ilişkileri daha da geliştirme arzusunda olduğunu dile getirdi.

Çin Haber Ajansı’nın aktardığına göre Şi Cinping, terörle mücadele işbirliği ile birlikte ülkelerin önemli endişeleri ve çıkarları konusunda Pekin ve Ankara’nın birbirlerine gerekli desteği vermesi gerektiği çağrısında bulundu. Söz konusu çağrının Uygur Türklerinin durumunu nasıl etkileyeceği merak konusu oldu.

Pekin yönetimi bir milyondan fazla Uygur Türkünü zorla toplama kamplarında tutuyor. Çin hükümeti toplama kamplarını ‘Yeniden eğitim merkezi’ olarak nitelerken, ‘radikal İslamcı terörle’ ilişkisinin bulunduğu Uygur Türkleri ve diğer Türk ve Müslüman etnik grupların burada ‘eğitilerek’ topluma geri kazandırdıklarını iddia ediyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Türkiye’nin Çin ile ilişkilere büyük önem verdiğini belirterek, Türkiye’nin Çin ile ekonomi, ticaret, finans, inşaat, altyapı ve diğer alanlarda ilişkileri geliştirme arzusunda olduğunu yineledi.

Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı (AİGK) 5. Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nin ardından Türkiye'ye dönen Erdoğan, Twitter hesabından yaptığı açıklamada ziyarete ilişkin değerlendirmelerde bulundu:

"Suriye, terör sorunu, barış ve istikrarı zedeleyen tek taraflı yaptırımlar, Kudüs gibi küresel ve bölgesel hassasiyet içeren konularda oldubitti gayretleri başta olmak üzere, konferansın türlü sorunlar karşısında ortak adımlar atabileceğimiz bir platform olabileceğini belirttim. Konferans ve Zirve marjında bir dizi ikili temaslarda da bulunduk. İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Çin Devlet Başkanı Şi, Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev ve Katar Emiri El Sani ile ülkelerimiz arasındaki ilişkileri güçlendirmeye vesile olacak verimli görüşmeler gerçekleştirdik."