Çin o yasayı onayladı

Çin o yasayı onayladı
Çin bir süredir internet güvenliği ve gözetimi programının üzerine çalışmalar yürütüyor. 2016 yılında kabul edilen yasa ile birlikte resmileşen bu çalışmalar hızla devam ediyor.

2016 yılında kabul edilen yasa ile birlikte çalışmalarına başlanan proje için 1 Aralık 2018 tarihinde Kamu Güvenliği Bakanlığı planın tamamını uygulamaya koyacağını açıkladı. Temel olarak Kamu Güvenliği Bakanlığı ülkedeki ağlar arasında ve ülkede bulunan sunuculardaki ham veriye tam erişim yetkisi kazanacak. Ham veriler hükumetin işine yaramayacağı için en önemli etken bu verileri işleyebilmek olacak.

Bu sebepten dolayı big data konusunda uzman olan Wang Yingwei siber güvenlik bürosuna başkan olarak atandı. Tüm ağlar, bilgi sistemleri, bulut platformları, nesnelerin interneti, kontrol sistemleri, büyük veriler ve mobil internet dahil olmak üzere siber güvenliğe ihtiyaç duyan her şeyde bu programın uygulanacağı duyuruldu.

Hazırlanan sistemde ülkede bulunan yabancı şirketler ve yatırımcılar da siber güvenlik yasasına dahil olmak zorunda. Çin’de sunucusu bulunan hiçbir firma bu kapsamdan muaf olamayacak. VPN kullanımı, şifreli mesajlaşma, herhangi bir ticari sır taşıma, anonimlik yasaklanacak. Gizli verinin olmayacağını belirten yetkililer Çin menşeili şirketlerin de aynı şekilde denetleneceğinin altını çizdi.

Geçmişte yabancı sermayeli şirketler ülkede benzer bir yasayı iki şekilde önleyebiliyorlardı. Şirketler kendi içerisinde kurulan VPN üzerinden verilerini şifreleyerek izole edebiliyordu. Bulut bilişimin hayatımıza girmesi ile birlikte benzer şekilde VPN sunucusu kullanarak Çin hükümetinin bulut verilerine erişmesini de engellemeyi başardılar. Yetkililer bu konudan rahatsız olduğunu belirttiğinde ise yabancı sermayeli şirketler bundan muaf olduklarını belirtiyordu.

Yetkililer yeni siber güvenlik yasası ile birlikte radikal değişikliklerin oluştuğunu belirtti. 1 Ocak 2020‘de yürürlüğe girecek Yabancı Yatırım Yasası ile birlikte Çin şirketleri ile yabancı şirketler arasındaki fark ortadan kalkacak. Bu yabancı şirketlerin her konuda şeffaf olması gerektiği anlamına geliyor. Çin tabanlı iletişim ağlarından geçecek her veri Siber Güvenlik Bürosu tarafından denetlenebilecek.

ABD yasalarına göre birçok ticari bilgi gizli tutulmak zorunda. Özellikle patentler ve ticari sırlar ABD sınırları içerisinde istisnalar haricide hükümet tarafından elde edilemiyor. Bu, ABD ve Çin’de faaliyet gösteren şirketler için büyük sorun teşkil ediyor. Çin sınırları içerisinde faaliyete başlayan şirketler herhangi bir şekilde gizli bilgi tutamayacak. Bu da hükümetin kontrolündeki şirketlerin de verilere erişebilmesi anlamına geliyor.

Kısacası yabancı şirketlerde bulunan ticari sırlar Çinli firmalar tarafından görülebilecek.