Çin'de akraba keçiler çiftleşirse teknoloji devreye giriyor

Çin'de akraba keçiler çiftleşirse teknoloji devreye giriyor
Şangay'daki bir çiftliğin keçi sürüsü içinde ensest ilişkiyi önlemek için kullanmaya başladığı yüz tanımaya dayalı yapay zeka sisteminin gelecek yıl Çin genelinde tüm çiftliklerde kullanılması bekleniyor.

Vatandaşların yüz tanıma teknolojisiyle gözetim altına alınmasının yaygın bir uygulama olduğu Çin''de çiftlik hayvanlarının da mahremiyet imtiyazı kalmadı.

Sputnik''in haberine göre; şimdilik keçileri gözetim altına alan Vert şehir çiftliğindeki yapay zeka sistemi, renk kodlamasına dayalı olarak birbiriyle yakın akraba olan keçileri kamerayla izliyor.

Akraba iki keçi çiftleşmeye başlarsa uyarı gönderiyor.

Böylece çiftlik çalışanlarının müdahalesiyle çiftleşme durdurula biliyor.

Bu sistemle ensest ilişki kaynaklı doğum kusurları önlenerek hayvancılıkta iş verimliliği ve kalitesinin iyileştirilmesi hedefleniyor.

Vücut şekli, davranış, hareket kalıpları gibi keçilerin özel karakteristiklerini de tanıyan sistem bununla da kalmıyor.

Ağız yarası ve ishal gibi hastalıkların gelişip gelişmediğine de bakan sistem, kızıl ötesi sensörlerle keçinin vücut ısısını ölçüp 40 derecenin üzerinde olduğunu fark ettiğinde uyarı gönderiyor.

Ancak bu yapay zeka sistemi insan istihdamı açısından kötü haber.

Normalde epeyce insan çalıştırması gerektiren 10 binden fazla keçili bir çiftliği çekip çevirmeye bu sistem sayesinde 7 kişi yetebiliyor.

Keçilerle ilgili güncellemelerin telefonlarına gönderilmesi sayesinde çalışanlar keçilerle ilgili dikkatleri kaybolmadan diğer görevlerini yerine getirebiliyor.

Sistemi geliştiren Wanhe Teknoloji Grubu Başkanı Huang Zhen, Global Times gazetesine yaptığı açıklamada, “İşçiler keçilerin durumunu yerinde izlemek zorunda değil. Örneğin şu anda 3 bin keçiyi 11 kişiyle idare ediyoruz. Sistem her keçinin cinsiyetini, yaşını, kilosunu, sağlık, aşı ve hamilelik durumunu da içeren bilgileri bilgisayar ekranında gösterebiliyor" dedi.

Yeni sistem, Şangay bölgesel yönetiminin web sitesinde de tanıtıldı.

 

İlgili Haberler