Çin'deki Corona virüsü dalga dalga yayılıyor

Çin'deki Corona virüsü dalga dalga yayılıyor
Çin’de ortaya çıkan ‘corona virüsü’ yayılmaya devam ederken Çin’in üst düzey yetkilileri hastalığın gizlenmemesi konusunda uyarılarda bulundu.

ADEM DEĞİRMENCİ / YENİÇAĞ

Çin'de ortaya çıkan, 4 kişinin ölümüne yol açan ve giderek yayılan virüs tüm dünyaya endişe saçıyor. Çin’in üst düzey yetkilileri ise hastalığın gizlenmemesi konusunda uyarılarda bulundu.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) Wuhan Virüsü için uluslararası halk sağlığı açısından acil durum ilan edileceği belirtildi. Çin Ulusal Sağlık Komisyonu ise dün ilk kez virüsün insandan insana bulaşabileceğini ve Guangdong eyaletindeki iki kişinin bu şekilde enfeksiyona maruz kaldığını belirtti. Wuhan Belediye Sağlık Komisyonu ise, Wuhan bölgesinde en az 15 sağlık çalışanının da virüsten etkilendiğini ve bu kişilerden birinin durumunun ağır olduğunu belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü insanlara canlı hayvanlarla "korumasız" temastan kaçınmalarını, et ve yumurtaları iyice pişirmelerini ve soğuk algınlığı veya grip benzeri semptomları olan kişilerle yakın temastan kaçınmalarını tavsiye etti.

Pekin ve Şangay dahil olmak üzere Çin’in birçok bölgesine yaklaşık 300’ün üzerinde virüs vakası bildirildi. Virüsün en büyük endişe duyulan kısmı ise salgının yayıldığı şehirden 11 milyon insanın yaşaması.

110580657-china-virus-spread-640-nc-3.jpg

YOLCULAR TARANMAYA BAŞLADI

Çin’in haricinde Wuhan Virüsü Avustralya, Singapur, Hong Kong, Tyavan ve Japonya dahil olmak üzere birçok ülkede virüsün tespit edilmesi için sağlık taramaları hızlandırıldı. ABD yetkilileri de ayrıca San Francisco, Los Angeles ve New York’taki havalimanlarında virüs için benzer önlemler aldı.

cin-reuters.jpg

Virüsün ülke çapında yayılma ve dünya geneline de yayılmasından endişe duyuluyor. Uzmanlar ayrıca, tespit edilemeyen birçok vakanın olabileceğini söylüyor.

MRC Merkezli  Küresel Hastalıklar Analizi Raporu’na göre, 1.700’den fazla enfeksiyon vakasına rastlanıldığını öne sürdü. Hong Kong Üniversitesi Tıp Dekanı ise Gabriel Leung, virüsten 1300 kişi etkilendi dedi.

TÜRKİYE İÇİN UYARI

Corona virisünün Türkiye'yi etkilenmemesi için İstanbul Havalimanı'ndaki ilgili kurum ve kuruluşlara bilgilendirme geçildiği belirtildi. İstanbul Havalimanı'ndan Çin'e yolcu taşıyan hava yolu ile yer hizmetleri şirketlerine virüsün belirtileri ve önlemleri düzenlenen toplantıyla aktarıldı.