Çin’den Doğu Türkistan’daki toplama kamplara için ilginç savunma

Çin’den Doğu Türkistan’daki toplama kamplara için ilginç savunma
Doğu Türkistan’da Uygur Türklerinin zorla tutulduğu toplama kamplarına Çin hükümetinden ilginç bir savunma geldi. Çin’in İstanbul Başkonsolosu Wei,“Aşırı dinci düşüncelerden etkilenen insanlar eğitim merkezlerinde yeni ve modern bir hayata kavuşuyor" dedi

Doğu Türkistan’da Uygur Türklerinin zorla tutulduğu ve Çin hükümetinin “Yeniden Eğitim Merkezleri” olarak nitelediği toplama kampları ile ilgili açıklamalarda bulunan Çin'in İstanbul Başkonsolosu Cui Wei, söz konusu kampları ilginç ifadelerle savundu. Wei, “Aşırı dinci düşüncelerden etkilenen insanlar eğitim merkezlerinde yeni ve modern bir hayata kavuşuyor" dedi. Sputnik’e açıklamalar yapan Wei şunları söyledi:

"Mesleki Eğitim Merkezleri, yasalar kapsamında kurulmuş olup, radikalizmden etkilenmiş kişileri topluma, ailesine ve modern hayata yeniden kazandırmayı amaçlayan okullardır. Belli bir süredir, Sincan bölgesinde sıklıkla terör ve şiddet olayları yaşanıyordu ve tüm yerel etnik gruplardan halklar bu durumdan çok fazla zarar gördü. Yerel yönetim bir taraftan terör faaliyetleri ile mücadele ederek terör örgütlerinin kökünü kazıyor, diğer taraftan da terör ve şiddet eğilimlerinin kaynağına, yani radikal düşüncelere karşı mücadelesini sürdürüyor."

'SUÇLARI HAFİF OLAN KİŞİLER EĞİTİLİYOR'

Doğu Türkistan’daki toplama kamplarında ‘radikal dinci düşüncelerle kışkırtılmış ve terör faaliyetleri içerisine girmeye zorlanmış, ancak suçları hafif olan kişilerin' kendi iradeleriyle eğitim aldıklarını vurgulayan Cui, "Aşırı dinci düşüncelerden etkilenen ve onun kontrolü altına girmiş insanlar burada yeni bir hayata kavuşuyor" ifadelerini kullandı.

Başkonsolos Cui Wei, söz konusu “eğitim merkezlerinde” nelerin öğretildiğine dair soruyu ise şu şekilde cevapladı:

"Başlıca üç ana konu var. Birincisi Çince öğrenmek. Bir ülkenin vatandaşı, o ülkenin resmi ana dilini bilmiyorsa, ülkeyle nasıl kaynaşabilir, nasıl gelişme sağlayabilir? İkincisi, hukuk bilmek. Vatandaşlar, ancak yasaları öğrendiklerinde bilinçli olurlar. Örneğin, birden fazla eşe sahip olmak yasak, veya, sözde ‘kafir öldürmek' cennete girme sebebi değil, ciddi bir suçtur ve ağır bir yaptırımla sonuçlanır. Merkezlerde eğitim verilen vatandaşlara bu gibi bilgiler öğretilmektedir çünkü Sincan Bölgesi'ndeki vatandaşlar, üretilen sözde ‘dini hukuk' yoluyla kontrolden çıkarılmaya çalışılıyorlar.

İlgili Haberler