Çizgiyi geçen top

Pazar günü oynanan Fenerbahçe Akhisar müsabakasında Sow’un sert şutunun gol olup,  dışarı çıkışını hakem ve yardımıcısı göremezken, pozisyonu en yakın bir tek Webo görmüştü. Şimdi yeniden elektronik top çizgisi ve sensör konuşulmaya başlandı. Ancak baştan beri benim şahsi düşüncem, kale arkası hakemliği. Yani insan faktöründen yanayım. EURO 2012’de İtalya-İrlanda müsabakasında kale arkası hakemi Hüseyin Göçek’in çizgiyi geçen golü tespit etmesi, UEFA Başkanı Platini’yi, FIFA’ya haklılığını ortaya koymuştu. Yılda bir kaç “kez top çigiziyi geçti mi, geçmedi mi” olayı yaşanırken, ofsayttan atılan goller, ofsaytla kesilen nizami goller, verilen yanlış penaltı, verilmeyen penaltılar, çizgiyi geçti-geçmedi tartışmalarından daha mı önemsiz? Diyelim ki, elektronik devre ve sensör kabul edildi. Bunları sadece önemli statlarda görebilirsiniz. Dünyada o kadar çok saha ve stat var ki  - amatör müsabakalar buna dahil - aynı şeyler bu statlara uygulamaya koyulamayacağına göre böyle bir teklif kabulün yanında çok sıkıntıların meydana geleceğidir. Kale arkası hakemleri yalnız topun çizgiyi geçip, geçmediğini değil, sahanın en önemli yeri olan ceza sahasındaki diğer ihlallerde de hakeme yardım edecektir. Onun için doğru olan insan faktörü ile çözüm bulmaktır.

 


Gaziantep-Eskişehir
İlker Coşkun

 


Akaminko’nun rakibinin ayağına tehlikeli şekilde basması, kırmızı kart olmalıydı. Bekir Ozan’ın kolu açık, penaltı verilebilirdi.

 


Fenerbahçe-Akhisar Belediye
Mustafa Kamil Abitoğlu

 


Kale çizgisini geçen topu yardımcısıyla beraber görmesi zordu. F.Bahçe’nin birinci golünde Webo ofsaytta topa koşuyor. Ancak ofsayt olmayan Sow yetişip golü atıyor. Webo dokunsa ofsayt olacaktı. Benzeri pozisyonda kaleciyi meşgul eden Webo ofsayttı, yardımcı bu pozisyonu atladı. Akhisar’ın önemli pozisyonunda kalkan ofsayf bayrağı ise yanlıştı.

 


Sivasspor-Orduspor
Cüneyt Çakır

 


Kritik puan mücadelesinde iyi bir yönetim gösterdi. İtiraz eden Hayrettin ve Boral arasındaki pozisyon penaltı değil, frikik olmalıydı.

 


Galatasaray-İstanbul BB
İlker Meral

 


Kaleci Eduardo ile Burak pozisyonunu net göremedi. Drogba’nın sarı kart gördüğü pozisyon başlangıcındaki ofsayt bayrağı yanlıştı. 9.15 ihlali için Eboue’ye sarı göstermeli ve atışı tekrar ettirmeliydi.

 


Beşiktaş-Mersin İY
Abdullah Yılmaz

 


Birinci Beşiktaş golünde avantajı çok iyi uyguladı. Aydın’ın Ersan’ı belinden sarılıp düşürdüğü pozisyon penaltıydı. Fernandes’e belki 10 kere faul yapıldı ama bunlara kart çıkmadı.

 


Trabzonspor-Antalyaspor
Süleyman Abay

 


Bordo mavililer için hayati müsabakayı iyi yönetti ancak itirazlara hoşgörüyle bakmamalıydı.

 


Elazığspor-Gençlerbirliği
Halis Özkahya

 


Puanların paylaşıldığı maç genelinde iyiydi.  Oyunu devamlı oynatma isteği ise doğruydu. Başarılı bir maç çıkardı.

 


K.Karabük-Kayseri
Fırat Aydınus

 


Kalaci Ertuğrul-Ahmet İlhan çarpışmasında devam kararı doğru. Karabük’ün üçüncü golünde Lulalua’nın faulünün yanı sıra yardımcı da ofsaytı atladı.

 


Kasımpaşa-Bursaspor
Bülent Yıldırım

 


6 puanlık maçı genelde iyi yönetti. Maç sonrası sahaya kaleciye saldırı ve onun hareketleri doğru değil. Yönetmelikler uygulanmalı.

Yazarın Diğer Yazıları