Çoban çalıştırana 5 bin lira!

Çoban çalıştırana 5 bin lira!
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, küçükbaş yetiştiriciliğinin geliştirilmesi amacıyla 2013 yılında başlatılan sertifikalı sürü yönetici programı kapsamında sertifika almış sürü yöneticisi (çoban) istihdam eden işletmelere 5 bin lira destek sağlıyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun yazılı soru önergesine cevap verdi. Hayvansal ürünlerin fiyatlarının serbest piyasa şartlarında arz-talep dengesine göre oluştuğuna dikkat çeken Bakan Çelik, fiyat değişimlerinde; iklimsel nedenler, üretim dönemleri, dünyadaki gelişmeler gibi faktörlerin etkisi olabildiğini ifade etti.

Bakanlığın et ve süt fiyatlarını günlük olarak takip ettiğini ve sektörün paydaşları ile toplantı ve değerlendirmeler yapılarak mağduriyet yaşanmaması için gerekli tedbirlerin alınmakta olduğunu anlatan Çelik, et sektörüne yönelik sorunları tespit etmek ve çözüm önerileri geliştirmek amacı ile üretici, kamu kurumları, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütlerinin oluşturdukları Ulusal Süt Konseyi ve Ulusal Et Konseyi kurulduğunu söyledi.

Ayrıca piyasaların regülasyonu amacıyla değişik müdahale araçlarını elinde bulunduran Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü’nün çalışmalarını devam ettirdiğini belirten Çelik, şöyle devam etti: “Bakanlığımızca, hayvancılık sektörü öncelikli sektör olarak ele alınmış, sektörün geliştirmesi ve verimliliğin artırılması amacıyla hayvancılık destekleri daha da etkinleştirilmiştir. 2016 yılında üreticilerimizin hayvancılığa sağlanan desteklerden azami ölçüde yararlanması amacıyla hayvancılığa sağlanan desteklere yönelik çalışmalar yürütülmektedir. Hayvancılık sektörüne önemli miktarda destek sağlanmış ve birçok proje uygulamaya geçirilmiştir. Bu kapsamda: Hayvancılığa 2002 yılında 83 Milyon TL destek verilmiş iken, 2015 yılında 2,9 Milyar TL destek verilmiştir. 2003-2015 döneminde hayvancılığa toplam 17,7 Milyar TL destek sağlanmıştır. Toplam destek miktarı içerisinde hayvancılığın payı 2002 yılında yüzde 4,4 iken 2015 yılında yüzde 29′a çıkarılmıştır. Bakanlığımız tarafından hayvansal ürünlerin işlemesine yönelik yatırımlar ve makine-ekipman alımlarına Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında yüzde 50 hibe desteği sağlanmaktadır. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığı ile hayvancılık sektörüne yönelik sübvansiyonlu kredi sağlanmaktadır.”

2015 YILINDA KIRMIZI ET ÜRETİMİ 1 MİLYON 149 BİN TONA ULAŞTI

DAP, GAP, DOKAP ve KOP kalkınma bölgelerindeki illerde 2014 yılında başlatılan proje kapsamında, mevcut büyükbaş-küçükbaş hayvancılık işletmelerinin modernizasyonu için ahır-ağıl tadilatı veya yeni inşaata yüzde 50, damızlık boğa ile koç-teke alımı için de yüzde 80 oranında hibe desteği ödendiğini dile getiren Bakan Çelik, ayrıca besi materyali üretimini teşvik etmek amacıyla etçi veya kombine ırk ile tohumlama yapılan anaç hayvan başına 350 TL, doğacak buzağıya 150 TL ve soy kütüğüne kayıtlı ise ilave 70 TL olmak üzere toplam 570 TL destek verildiğini söyledi.

“Küçükbaş yetiştiriciliğinin geliştirilmesi amacıyla 2013 yılında başlatılan sertifikalı sürü yönetici programı kapsamında sertifika almış sürü yöneticisi (çoban) istihdam eden işletmelere 5.000 TL destek sağlanmaktadır.” diyen Çelik, “Ülkemizde büyükbaş hayvan varlığı içerisindeki kültür ırkı hayvan oranının arttırılarak hayvan başına verim ve performans değerlerinin arttırılmasına yönelik ‘Soykütüğü ve Önsoykütüğü Projesi’ ile ‘Döl Kontrolü Projesi’ uygulanmaktadır. Hayvancılık Desteklemeleri kapsamında verilen anaç sığır ve buzağı desteği, ayrıca en hızlı ıslah metodu olan suni tohumlamaya her aşamasında önem verilerek ıslah çalışmalarına ivme kazandırılması hedeflenmektedir. Hayvan ırklarının ıslahı konusunda Bakanlığımızca ‘Hayvan Genetik Kaynakların Korunması’, ‘Halk Elinde Islah’ gibi projeler yürütülmekte, Araştırma Enstitülerimizde çalışmalar yapılmaktadır. Ayrıca, bu kapsamda üniversiteler, STK ve özel sektör ile işbirliği içerisinde de projeler yürütülmektedir. Kalkınma Projelerinin uygulandığı bölgelerde mevcut anaç sığırlara et verimi yüksek etçi veya kombine ırklarla suni tohumlama yaptırılması teşvik edilerek, damızlık değeri olmayan boğa altı ineklerin safkan etçi ırklarla -melezlenmesi çalışmaları devam etmektedir. Sivil toplum örgütleri ve üretici teşkilatları ile işbirliği içerisinde hareket edilerek, ülke genelinde piyasaya düzenli et arzının sağlandığı, pazar ve fiyat garantisinin sunulduğu sözleşmeli besiciliğin geliştirilmesi ve zenginleştirilmesi hedeflenmekte olup, ayrıca sözleşme imzalayan besicilere ek primler verilmektedir. Sağlanan destekler ve başlatılan yeni projelerle kırmızı et üretiminde önemli artışlar sağlanmıştır. 2002 yılında 421 bin ton olan kırmızı et üretimimiz, 2015 yılında 1 milyon 149 bin tona ulaşmıştır. Kişi başı kırmızı et üretim miktarı ise 2002 yılında 6,10 kg iken, 2015 yılında 14,7 kg olarak gerçekleşmiştir.” diye konuştu.