Çocuk gelin rezaletine af iddiaları

Çocuk gelin rezaletine af iddiaları
AKP'nin gündeme getirdiği ve vatandaşın tepkilerinin ardından rafa kaldırılan çocuk yaşta evlenmeye yönelik verilen cezalara af getirilmesinin gündeme alındığı iddia edildi.

Edinilen bilgilere göre AKP yönetimi,  erken yaşta evliliklerden kaynaklanan cezaların affedilmesi için yasa teklifi getirecek. Teklifin yasalaşması durumunda, yaklaşık 10 bin kişinin af kapsamına gireceği belirtiliyor. 

Daha önce de benzer bir yasa tasarısı üzerinde çalışan ve kamuoyunun tepkisi ve muhalefetin karşı çıkması nedeniyle geri adım atan AKP, 31 Mart seçimlerinden önce erken evliliklerle yönelik af düzenlemesi tekrar gündeme getirmeyi planlıyor.

Verilen cezalarla mağduriyet yaşandığını algısıyla tekrar gündeme getirilen yasa teklifine göre af kapsamına girmesi için, taraflardan birinin reşit olmaması ve evliliklerinin resmi olarak devam etmesi şartı aranacak. Cebir, şiddet, tecavüz yoluyla veya zorla yaptırılan evlilikler bu düzenlemenin dışında tutulacağı belirtilirken, mağdur durumda olan çocuk gelinlerin yine tehdit yoluyla susturulmasının önüne nasıl geçileceği ise akıllarda soru işareti yaratmaya devam ediyor.

Öte yandan AKP'li kurmayların aksine, toplumda böyle bir yasanın çıkarılması ileriye yönelik "Erken yaşta evlilikleri özendirici" bir algı oluşturacağı korkusu yaratıyor.

İlgili Haberler