Çocuklarda geniz eti problemine dikkat

Çocuklarda geniz eti problemine dikkat
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Emel Peru Yücel, ağzı açık uyuyan çocuklarda geniz eti problemi bulunabileceğine dikkat çekerek, "Geniz eti, çocuklarda işitme kaybına ve kulak akıntısına yol açabilir" dedi.

KAYNAK: DHA

Burnun gerisinde geniz denilen bölgede yer alan lenf dokusu kümesi olarak nitelendirilen geniz etinin, bademcikler ve dil kökü bademcik dokusu ile birlikte bir koruyucu lenf halkası meydana getirdiğini ifade eden Kulak Burun Boğaz Uzmanı Emel Peru Yücel, bu durumun çocukların sık hastalanmasına neden olduğunu ve tedavi edilmediği takdirde ise işitme kaybına yol açabildiğini dile getirdi.

Yücel, geniz eti ve bademcik hastalıklarının toplumda sık görülen sağlık problemleri olduğunu belirterek, "Özellikle geniz eti çocuklarda sık görülür. Her çocukta geniz eti şikayeti olmaz. Bakterilerle, enfeksiyonlarla solunum sistemiyle alakalı anominlere bağlı olarak geniz eti daha büyük olabilir. Geniz etinde çocuklarda burun tıkanıklığı, ağzı açık uyuma, horlama, sık üst solunum enfeksiyonu geçirme şikayetleri olur. Sık sık enfeksiyon geçirdikleri için beslenmeleri bozulur. Kulak enfeksiyonları olur. İşitme azlığı olur. Kulak akıntısı olur. Geniz etinde fizik muayene yapıyoruz. Burun muayenesi yapıyoruz. Endoskoplarla genze bakıyoruz. Beraberinde işitme problemi var mı diye işitme testi yaparak, değerlendiriyoruz. Her geniz eti ameliyat değildir. Ameliyata karar vermek gerekir. Eğer burun tıkanıklığı çok fazla ise altın kural, geniz eti ameliyatıdır. Ama burun tıkanıklığı azsa, beraberinde kulak enfeksiyonları şikayeti yoksa medikal tedaviler verilerek hasta takip edilir" dedi.