Çocuklarda korona virüs sonrası görülebilir

Çocuklarda korona virüs sonrası görülebilir
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Romatoloji Uzmanı Doç. Dr. Kenan Barut, korona virüse maruz kalan çocuklarda 'multisistem inflamatuar sendrom (MIS-C) görülebildiğini açıkladı.

Antalya''ya bağlı Serik ilçesinde yapılan Tıp Kongresi''nde konuşan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Ramatoloji Uzmanı Doç. Dr. Kenan Barut, korona virüs sonrası özel olarak çocuklarda MIS-C diye isimlendirilen durum oluştuğunu söyledi. Dr. Barut, kongrede, "MIS-C ilk olarak pandeminin 6''ncı ayı gibi İngiltere, ardından da diğer Avrupa ülkelerinde çıkmaya başladı. Toplum pikinden yaklaşık bir ay sonra çocuklarda ateş, ateşle birlikte döküntü ve döküntülerle birlikte de organ yetersizliği bulgusu saptandı. Sonra tüm dünyadan bu olgular bildirilmeye başlandı" ifadelerini kullandı.

"ÇOCUKLARI KORUMAK GEREK"

Toplumlarda korona virüsün ciddi olarak arttığı dönemden 1 ay sonra MIS-C''nin çocuklarda arttığını gözlemlediklerini söyleyen Doç. Dr. Barut, şu şekilde konuştu:

"Türkiye''deki tüm hastanelerden yoğun organ yetersizliği, döküntüleri olan ateşli çocuklar bildirildi. Bizim önlemlerimiz var. 12 yaş üzeri çocuklarda aşımız var. Toplumda maske kullanımı, mesafe ve hijyene önem vererek koronavirüs salgınını düşürebilme olasılığımız var. Bunlara dikkat edersek çocuklarımız bu hastalıktan etkilenmeyecek, ciddi problemler yaşanmayacaktır. Bu tür hastalar geldiklerinde tedavilerini veriyoruz. Oran düşük olsa da kaybettiğimiz çocuklarımız da oluyor. Bunların yarısını yoğun bakımda izliyoruz. Yoğun bakımda ağır tedaviler alıyorlar. Kortizon, antibiyotik, kan sulandırıcı tedaviler alıyorlar. Bunlarla birlikte solunum desteği verdiğimiz çocuklarımız da oluyor. Kanlarını değiştirdiğimiz çocuklarımız oluyor. Bu hastalık çok ağır gidiyor. Bu nedenle çocuklarımızı bu hastalıktan korumamız lazım. Mutlaka ama mutlaka aşıyı tüm topluma yaymamız lazım."

"AŞI KARŞITLARININ SAVUNDUĞU TEZLER DOĞRU DEĞİL"

Aşı karşıtı insanların sosyal medyada bu görüşü yaydıklarını anlatan Doç. Dr. Barut, "Bu çok büyük bir tehlike. Aşı karşıtlığı bu nedenle git gide artabilir. Sosyal medyadaki bilgilerin doğruluğu denetlenmiyor. Yaptığımız bilimsel çalışmalar şunu gösteriyor ki aşı karşıtlarının savunduğu o çeşitli kronik hastalıkları tetiklediği yönündeki tezlerin doğru olmadığını gösterdi. Bizim inanmamız gereken bilimsel çalışmalar. Bilimsel çalışmalar kontrollü oluyor ve kontrol edilerek yapılıyor. Sosyal medyada birisinin yanlış bilgisini daha sonra paylaşması şeklinde değil. Bir sürü bilim adamının katılımı ile çeşitli gruplarda çalışmalar yapılıyor ve aşıların güvenliği denetleniyor" dedi.

İlgili Haberler