Çocuklarda uyku eğitimi nasıl yapılır

Çocuklarda uyku eğitimi nasıl yapılır
Uyku hepimizin vazgeçilmezi… Hele bir de dünyaya yeni bir bebek geldiyse, ebeveynler için uyku bazen bir savaş bazen de hayal edilen bir durum haline dönüşür. Yapılan araştırmalarda uyku sürecinin ve kalitesinin hayatımız üzerine birçok etkisi olduğu ortaya çıktı

Bebek uykusu olduğu halde neden uyumaz haberi son günlerde anneler tarafından internette en çok aranan konulardın biri. Uyku çocuğun bilişsel, fizyolojik ve psikolojik gelişimini etkileyen bir durum. Uykusunu almamış çocuk huysuz, inatçı, iştahsız, mutsuz ve dikkati dağınık olur. Bu süreç ile ebeveyn de tükenmiş bir hal içindedir. 

i-1-032.jpg

Çocuğunuzun uykusunu düzene koymanız için önce ne kadar uyuması gerektiğini bilmeniz gerek. Çocuğun gelişimine göre uyku ihtiyacı da değişir. 

-0-2 aylık günde ortalama 10.5 / 18 saat

-2-12 aylık günde ortalama 14/15 saat

-1-3 yaş  günde ortalama 12/14 saat 

-3-6 yaş  günde ortalama 10/12 saat

-7-12 yaş günde ortalama 10/11 saat

-13/18 yaş günde ortalama  8/9 saat 

i-2-027.jpg

Bazen çocuğun uyuma sürecine genetik, fiziksel, nörolojik ya da psikolojik temelli durumlar da etki ederek uyku bozukluklarına yol açabilir. Çocuğunuzun uyuma sürecini düzenli takip ederek kaç saat uyuduğunu bulabilirsiniz.

Yenidoğan çocuk gece gündüz ayrımını yapamadığı için düzenli uykusu yoktur. Gece acıktığında, gazı olduğunda veya kolik olmasından dolayı sık uyanır ve ağlar. Bu süreç ikinci aydan sonra azalmaya başlar, dördüncü aya kadar gelişen güven duygusu ile birlikte uykusu düzene girer. 

i-3-017.jpg

Çocuğun güven duygusunu geliştirmek için ten teması sağlamanız ve onunla birebir iletişim içinde olmanız önemli. Ebeveynine güvenli bağlanan çocuk uykuya daha rahat dalar. Kendi kendine uyumaya kolay alışır. Çocuğunuzu uykusu geldiğinde ayakta sallamak onu sersemletir ve kendi kendine uykuya geçiş sürecini zorlaştırır. 

Çocuğa uyku eğitimi vermeye karar verdiğinizde sizin de bu sürece hazır olmanız gerekir. Bunun için şunları yapabilirsiniz.

Kulağınıza küpe olsun

-Kucakta ve ayakta sallama alışkanlığınızı bırakın.

-Uyku saatinde çocuğunuza telefon ve tabletten çizgi film ya da müzikli görseller izletmeyin. 

-Sizin stresli ya da kaygılı ruh haliniz çocuğunuzun uykuya geçişini uzataır.

yeni-dogan-e1553163982269.jpg

-Çocuğunuzun odasını düzenleyin. Çocuğun yataktan düşmesini önleyecek engeller ve hafif loş bir ışık düzeni ayarlayın.

-Çocuğunuzla uyku sürecine başlamadan önce sizinle kaliteli zaman geçirmesi, oyun oynaması, sohbet etmesi çocuğun uyumadan önce psikolojik ve fizyolojik olarak rahatlamasını sağlar. 

i-052.jpg

-Uyku saatlerini belli bir ritüele yerleştirin. Çocuğunuzu hep aynı saatlerde uyutun. Odasında sakin oyunlar oynayın. Işığın yansıma seviyesini azaltın. Dişlerini fırçalayın. Pijamalarını giydirin. Uyku öncesi belli bir rutin oluşturmanız çocuğun uyku saatinin yaklaştığını anlamasını sağlar. Yatağında yanında uzanıp ona kitap okuyarak süreci destekleyiniz. Çocuğunuzun odasının hafif aydınlık ve kapının aralık olması uyandığında daha rahat hareket etmesini sağlar. 

(Posta)