Coronavirüsü ilk kez duyuran gazetecilerden haber alınamıyor

Coronavirüsü ilk kez duyuran gazetecilerden haber alınamıyor
Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede birçok ülkeye yayılan coronavirüsü dünyaya aktaran gazeteciler birer birer ortadan kayboldu. Çin’deki medya çalışanlarından haber alınamamsı sansür tartışmalarına neden oldu.

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan coronavirüs salgında can kayıpları her geçen gün artıyor. Şuana kadar görülen vaka sayısı 76 bini geçerken, 2 bin 444 kişi ise hayatını kaybetti. Coronavirüs salgınını ve Çin hükümetinin virüsle mücadele şeklini dünyaya aktaran Çinli gazeteciler birer birer ortadan kaybolması dikkat çekti. Coronavirüsü en başından itibaren tüm dünyaya aktarmaya çalışan Çinli basın mensuplarından haber alınamıyor.

Euronews’te yer alan habere göre, Wuhan Hastanesi önünde çektiği videoda en az 8 ceset torbası olduğunu aktaran Çinli gazeteci Fang Bin’den uzun süredir haber alınamıyor. İnternette tanınır hale gelmesini sağlayan 40 dakikalık bu videoyu yayınladıktan sonra 2 haftadan kısa bir süre içinde ortadan kaybolan gazeteci Bin’den ve yaklaşık 15 gündür haber alınamıyor.

"KORKUYORUM"

Kaybolmadan önce Çinli yetkililer ise, Bin'i ceset torbalarını saydığı videoya atıfla "yalan haber yaymakla" suçlamıştı.

Medyanın devlet tarafından sıkı bir şekilde kontrol edildiği Çin'de coronavirüs salgının anlatan bir diğer bağımsız gazeteci Chen Qiushi’den de haber alınamıyor. Qiushi'nin ailesi ve arkadaşları zorla karantinaya alındığını belirtiyor.

Qiushi ve Bin'in yayınladığı onlarca videonun ortak noktası ise, salgının merkezindeki hastanelerden hasta ve hasta yakınlarının durumunu ve Çinli yetkililerin virüsle başa çıkamadığını aktaran görselleri kamuoyuyla paylaşmasıydı.

Çinli gazeteci Chen Qiushi, geçtiğimiz aylar yaptığı açıklamasında, “Korkuyorum, önümde virüs var, arkamdaysa Çin'in yasal ve idari gücü" ifadelerini kullanmıştı. Çin İnsan Hakları Savunucuları örgütüne göre, Çin'de en az 350 kişi salgınla ilgili "söylenti yaydığı" suçlamasıyla cezalandırıldı.