Cumhur Gemisi "SAC ATTI"

Hot zorla hiçbir kurumu yönetemezsiniz. Bu işi başardığınızı zannettiğiniz an mutlaka bir yerden arıza çıkar. Hele, idare etmeye çalıştığınız siyasi oluşum ise. "Doğrucu Davut'lar"ın çıkışlarına muhatap olmak kaçınılmazdır. Totaliter yöntemlerle bunları bir yere kadar susturabilirsiniz.

Ak Parti ve MHP'nin bugün geldiği durumu "emir-komuta" yönteminin son örneği. Yakın zamana kadar höt dendiğinde suspus olanların birer birer patladıklarına tanık oluyoruz.

Örneğin Cemal Enginyurt olayı ilkti. Hani mitolojiden örnek verirsek "yaktığı ateş Promete efsanesi"ni hatırlatmakta. Aslında Ordu Milletvekili fındık üreticisinin mağduriyetinden yola çıkıp hükümetin hatalı uygulamalarını eleştirmişti. Balgat'takiler ilk seçimi ima ederek krizi durdurdular. Enginyurt'un korktuğunu sananlar bir başka yanılgı içinde.

Tepkiler

MHP merkezindekiler bana ulaşan mesajları görseler acaba ne yaparlar? Tanıdığım pek çok Türk-İslam sentezi savunucusu, inanın feveran içerisinde. Devlet Bahçeli'nin geçmişteki sözlerini tekzip eden "U dönüşü"nü bir türlü hazmedemediler. İttifak diye gösterilmeye çalışılan "adaylık paylaşımı"nın getirdiği nokta ise meydanda.

Şu anda en çok merak edilen MHP'nin mevcut 131 belediye başkanlığının kaçını muhafaza edebileceği. İl bazında Osmaniye dışında hiçbir kentte kazanma şansının bulunmadığı kesin.

Son olay

Durumun farkında olanlardan biri Samsun Milletvekili Erhan Usta. Partisinin "Emeklilikte Yaşa Takılanlar" için verdiği söze destek olması başına neler açtı. Muhalefetin bu konudaki teklifine "evet" ağır bir fırçayla sonuçlandı. Bu yüzden MHP Grup Başkan Vekilliği'nden de alındı.

Olay bununla bitmedi. Bu defa seçildiği Samsun'da iki koalisyon ortağı partinin il başkanları kapıştı. Ak Parti'nin il başkanı Hakan Karaduman'ın "MHP, 10 ilçeyi alabilir miş! Beni güldürmeyin!" şeklindeki tavrı bu defa MHP İl Başkanı'ndan sert tepki gördü.

Tam bu anda devreye Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın girdi. Yaptığı açıklamada il başkanları Taner Tekin'i görevden aldıklarını duyurdu. Bu yetmedi ve apoletlerini söküp sadece milletvekilliğini bıraktıkları Erhan Usta'yı disiplin kuruluna sevk ettiklerini bildirdi. Tabii ki ihraç talebiyle.

Destek açıklaması

Büyük Ortak'ın sözcüsü Ömer Çelik, kendi il başkanlarının görevden alındığını söyledi. Kişisel kanım, Cumhur İttifakı kısa sürede yaşlı bir gemiye dönüştü. "Sac attı." Ayrıca bu durum sakin sularda gerçekleşmedi. "Seçim fırtınası"nın tam göbeğinde.

"Cumhur İttifakı'nda kimse çizdiğimiz hattın dışına çıkamaz!" demekle un ufak olan vazoyu yapıştırmak artık zor. Hatta mümkün değil. Sandığa üç aydan az süre kala pek çok isyana daha tanık olacağımızı söylemek falcılık değildir.

Dedik ya ittifak gemisi bu saatten sonra artık zor kaynak tutar. Unutmamamız gereken "Tek adamların da miadının olması." Yanı dolması...

***

Üç maymunu oynayanlar

Samsun'da kıyamet koparken, NTV'nin Bugün Yarın'ında bu konu es geçildi. Oysa, katılımcıların tamamı durumdan haberdardı. Taraflı olmayı anlıyoruz ama bu kadarına pes. Hele Cumhur İttifakı'na destek mesajlarına ne demeli?

SETA'cı Hasan Basri Yalçın'ın konuşmalarından çok dikkatimi Tommiks saçları çekti.Prof. Dr. Mithat Baydur da işin kolayını buldu. Meral Akşener'e bindiriyor. Arada, "ekonomik gidişin mutlaka seçime etkisi olacak" demesi alıştığımız objektif tavrını kurtaramadı. Ona yakışan "Etiketleri ve dövizdeki tırmanışı durdurmak mümkün olmuyor!" demekti.

***

Cevaplar

Aladdin Demirtaş ve Tansu Sarı gibi kardeşlerimin mesajlarıyla yeniden mutluluk duydum. Binnur Musaoğlu'nun kutlamasına aynı duygularla cevap veriyorum.

Umur Hazangil'in THM tutkusu imrenilecek türden. En büyük arzusu TRT'de çalınıp söylenen türkülerin ehil isimlerden verilmesi. Bazı parçaların da peş peşe yayınından şikâyetçi. Bu konuda çok da iddialı; "Bu organizasyon ve planlamaya ben talibim. Para mara da istemem."

Babaeski'den yazan Erol Tunaboylu'nun mesajı kısa ve öz: "Yazılarınızı beğenerek okuyorum. Teşekkürler!" Buna Kastamonu kökenli rahmetli bir arkadaşımın esprisi ile cevap vermek istiyorum: "Şımardum, şımardum"...

Her türlü iletişim aracıyla hâl hatır soranlara, teşvikte bulunanlara da sonsuz saygılar.

GÜNÜN SÖZÜ

Paralı aptalın dalkavuğu çok olur. Helen Rowland

 

Yazarın Diğer Yazıları