Cumhur İttifakı'na Ankara'da MHP şoku

Cumhur İttifakı'na Ankara'da MHP şoku
Ankara'da yerel seçimlere ilişkin yapılan son anket çalışmalarına göre, her 10 MHP'li seçmenden 7'si Mansur Yavaş'ı tercih edeceğini söylüyor.

İttifaklar ve adayların kesinleşmesinin ardından yerel seçim için propaganda çalışmaları da hızlandı. Büyükşehirlerdeki ittifaklarda hemen her kentin kendine özgü bir yapısı olduğu göze çarpıyor.

Cumhuriyet'ten Sertaç Eş'in haberine göre, bu kapsamda Ankara’ya ilişkin yeni ve öneli gelişmeler var. Ankara’da AKP-MHP yani Cumhur İttifakı’nın kilit grubunu MHP seçmeni oluşturuyor.

SAĞIN KALESİ

Başkentte parçalı bir yapı gözleniyor. Şöyle ki, kilit konumdaki MHP seçmeninin büyükşehir belediye seçimleri ile ilçe seçimlerinde farklı adaylara yöneldiği değerlendirmesi sıkça yapılıyor. Örneğin Etimesgut ilçesi. Geçen seçimlerde bu ilçede birinci AKP, ikinci CHP üçüncü ise MHP. İki dönemdir Enver Demirel, sosyal demokrat oyların da desteği ile belediye başkanı olarak seçilmeyi başardı. Ancak ittifaktan sonra AKP ve MHP oylarının güçlü bir şekilde Enver Demirel’e yöneldiğini gösteren emareler var.

Büyükşehir için ise aynı şeyi söylemek olanaklı değil. Millet İttifakı’nın adayı Mansur Yavaş’ın rakibi Cumhur İttifakı’nın adayı Mehmet Özhaseki’den önde olduğu görülüyor.

“Sağ seçmenin kalesi” olarak görülen Keçiören’de ise daha farklı bir durum gözleniyor. Cumhur İttifakı’nın adayı Turgut Altınok’un kişisel seçmeniyle birlikte farkın epeyce açılacağı beklentisi var. Keçiören’den büyükşehir adaylarına gidecek oylar için yapılan yoklamalarda ise bir iki puanlık fark gözleniyor. Ancak bu ilçede Özhaseki önde görünüyor. Çankaya ve Yenimahalle ilçelerini ise pek fazla tartışmaya gerek yok. İlçe belediye başkanlığı ve büyükşehir belediyesi yarışlarında oyların önemli bölümünün Millet İttifakı yönünde olduğunu artık herkes kabul ediyor.

MHP SEÇMENİ BELİRLEYİCİ

Ankara’da büyükşehir için belirleyici kitle MHP seçmeni olarak görülüyor. MHP seçmeninin eğilimi Cumhur İttifakı’nı pek memnun etmiyor. MHP oylarının yönü konusunda “10 oyun 7’si Yavaş, 3’ü ise Özhaseki’ye gidiyor” bilgisi dillendiriliyor. MHP lideri Devlet Bahçeli, teşkilata net ve kararlı mesaj vermiş görünüyor. Yenimahalle, Keçiören bölgelerinden edindiğimiz izlenim, Ankara’yı iyi bilen Genel Başkan Yardımcısı Yaşar Yıldırım ve yerel teşkilat, seçmene yakın markaj uyguluyor. AKP teşkilatlarına sorduğumuzda, “Allah için MHP çok asılıyor” diyorlar. Ancak tek sorun bu değil gibi. Hem AKP’liler, hem MHP’lilerin temenniyle karışık beklentileri şöyle dile getiriliyor: “Tayyip Bey de sahaya indi. Kendi seçmenini toparlar...”

Deneyimli siyasetçiler mevcut durum için, “Adaylarının belirlenmesi bitti. Partililerde, teşkilatta oluşan duygusal tepkiler artık bu aşamadan sonra yerini sağduyuya bırakır. Seçmen partisine döner. Önümüzdeki iki hafta yapılacak çalışma, seçmen kararların netleşmesi açısından çok önemli. Yapılacak çalışmanın sonuçları son iki haftada alınır” değerlendirmesini yapıyor. Sonuçlar için şimdiden net konuşmak pek kabul edilebilir değil. Anlık durum tespiti yapılacak dönemdeyiz. Seçimin en kritik bölgesi olması beklenen Ankara’yı yakından izlemeye devam edeceğiz...

İlgili Haberler