AKP vazgeçti: Cumhur İttifakı'nda flaş gelişme

AKP vazgeçti: Cumhur İttifakı'nda flaş gelişme
AKP hükümeti ile ittifak ortağı MHP arasında 1,5 yıldır çalışması süren seçim yasası çalışmasıyla ilgili sona gelindiği öğrenildi. Cumhur İttifakı dar bölge seçeneğinden vazgeçti.

AKP ve ittifak ortağı MHP tarafından 1,5 yıldır çalışılan siyasi partiler kanunu ile seçim kanunlarındaki düzenlemeye ilişkin yeni bir gelişme yaşandı.

Demirören Haber Ajansı’nın (DHA) AKP kaynaklarından edindiği bilgiye göre, AKP ve MHP kurmayları çalışmada sona geldi. Cumhur İttifakı‘nın hazırladığı seçim barajının yüzde 7’ye düşürülmesini ön gören kanun teklifi 1-2 hafta içinde TBMM’ye sunulması bekleniyor.

15 maddelik kanun teklifiyle, yüzde 10 olan seçim barajı yüzde 7’ye düşürülecek, seçmenlik vasfı kazanan vatandaşların bunu kaybetmesi engellenecek ve partinin seçime girme yeterliliği kazanması için Meclis’te grup kurma şartı kaldırılacak.

Düzenlemenin 1-2 hafta içinde TBMM Başkanlığı’na sunulması beklenirken, teklifte dar bölge ya da daraltılmış bölge gibi seçenekler olmayacak.

Seçim kanunlarında yapılan değişikliklerin 1 yıldan önce gerçekleşecek seçimde uygulanamaması nedeniyle, ‘erken seçim’ algısı oluşturmamak için teklifin şubat ayına kadar bekletildiği belirtildi.
 

İlgili Haberler