Cumhurbaşkanı bürokrasiye kızarken!

Benim bir yaşam felsefem ve hayata dair prensiplerim var. Siz buna bakış açısı, yetişme tarzı veya düşünce şekli de diyebilirsiniz. İlk eğitim ve "yerli malı sevgisi" ile 1961/62 yıllarında temelleri atılan bu geleneğin şekillendirilip güçlendirilmesi, 1970'li yıllara rastlar. O nedenle inanırım ki; 68 ve hele hele biz 78 kuşağı vatanseverlik ve Atatürk'ün gösterdiği hedefe yürüme yolunun "en sağlam mahsulleriyiz". Bu mesuliyetle söyleyebilirim ki; onların işi "ister siyaset ister spor" hangisi olursa olsun, amaçları "rakip veya karşı tarafı taşlamak" değil, yapılan hizmetin milletin işine yarayıp yaramadığına bakmaktır. İşte bu gerekçelerle bugün köşemizin konusu, 2020 yılında yapılması gerekirken 5.11.2020 tarihli bir genelgeyle bir yıl ertelenen Federasyon seçimleridir. Ne var bunda diyeceksiniz... Mahsuru nedir? Arz edeyim. Evet Gençlik ve Spor teşkilatında bir genel müdür yardımcısı kardeşimizin imzalayarak yayınladığı bu mühim karar ve genelge "esasa dayalı mahsurdan" önce Osmanlı'da "mertebebe-i silsile" denilen hiyerarşiye uyulmaksızın yayımlanmış "usule aykırı" yanlış bir işlemdir. Ve hafif bir tabir ile siyasilere yaranmaya yönelik, gereksiz tartışma yaratacak ürkek bir bürokratik çalımdır.

Zira Kovit-19 nedeniyle 2021'e ertelenip, yapılan anketlerde; Japon halkının yüzde 77'since endişe duyulup, yapılmasını istemediği Kobe Üniversitesi Tıp Fakültesi Profesörü İwato Kontare tarafından yapılmasına karşı çıkılan. Japonya eski Başbakanı ABE ve Tokyo Valisi'ni endişeye sevk edip, kara kara düşündüren şüpheli Tokyo Olimpiyatları gerekçe gösterilerek, ülkemizdeki "başkanlık  sistemine" göre "karar verilmesi" değil sadece açıklanması Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ya da onun verdiği yetkiyle Spor Bakanı'na ait iken bunun bir genel müdür tarafından dahi imzalanmayıp, onun yardımcısı imzasıyla duyurulmaya çalışılması "usule hiç uygun değildir". Niye karar verilmesi değil, zira erteleme kararı vermek bir kanuni düzenleme ile mümkün olabilir. Bu işin "usulle" ilgili tarafı budur. 

*

ESASA gelince; Kovit-19 gerekçe gösterilerek 2021 olimpiyat sonrasına bırakıldığı ifade edilen federasyon seçimleri "kanuna ve kanuna dayanarak yayınlanan genelgeye de aykırıdır. Federasyon seçimlerinin 1 yıl uzatılması, süresi 4 yıl olan federasyon başkanının hizmet süresini 5 yıla çıkarmak anlamına gelir ki, bu da hem mevcut kanuna aykırı, hem de yetki aşımıdır. Bırakınız bir genel müdür yardımcısı kardeşimizi, kimsenin böyle bir yetkisi bulunmamaktadır. Bunun için yeni bir hukuki düzenleme gerekir. Yine 3289 sayılı kanunun ek 9. maddesinin değişik 4. fıkrası genel kurula başkan, yönetimi ve kurullarını seçme yetkisi verdiğine göre, yayımlanan bu tebliğde ileri sürülen "federasyon başkanlarının görev süresine ilişkin her hangi bir düzenlemenin olmadığı görüşü" de dayanaktan yoksundur. Ez cümle yönetmeliğin 11. maddesinin 4. fıkrası federasyon başkanlarının görev süresini 4 yıl olarak netleştirmiş. 4 yılda bir yapılan olimpiyatlardan sonra ifadesini ise, seçimlerin yapılacağı "yaz aylarını işaret etmek üzere" koyulmuştur. Kanuna aykırı olmayan "özel hüküm üstünlüğü" nedeni ile de bu işlem yanlıştır. Tam da Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu kritik günlerde bürokrasiden şikayetçi ilken hala bu dayanaksız genelgeyi izaha çalışacak olan varsa "bizim külahımıza anlatmalıdır" Bu konuda ısrar edecek olanlar; federasyon başkan adayı olmak isteyen birinin veya birilerinin çıkması halinde genelgenin mahkeme kapılarına taşınacağını da bilmesi gerektiğini hatırlatır, zaman kaybetmeden düzeltmesini tavsiye ederiz.

 

Yazarın Diğer Yazıları