Cumhurbaşkanı Erdoğan Ankara'da müze açılışında konuştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan Ankara'da müze açılışında konuştu
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi açılış töreninde açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Ankara'da konuştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'da onarım ve güçlendirme işlemi tamamlanan Resim ve Heykel Müzesi'nin açılışı nedeniyle açıklamalarda bulundu. 

Türk coğrafyasına ait birçok eserin Avrupa'ya kaçırıldığını ve oradan sergilendiğini bildiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Son 18 yılda birçok eseri ait olduğu topraklara kavuşturduk. Bununla birlikte çalınan eserlerimizin Avrupa'daki birçok müzede sergilendiğini biliyoruz. Kültür ve sanatta da çok daha güçlü olacağız" dedi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başı şu şekilde:

Proje kapsamında yapımının özgün detaylarına sadık kalınarak çelik kafesler ile güçlendirmeler yapıldı. Böylece müze statik yapıdan tahkik edilerek depreme karşı çok daha dayanıklı hale getirildi. Türk resim ve heykel sanatının en nadide eserlerine ev sahipliği yapan müzemizi kontrol altına aldık. Bu şekilde müzemiz sağlıklı bir belgelendirme ve arşivleme imkanına sahip olmuştur. Yapılan restorasyon ile yeni bir çehre kazanan müzenin başkentimizim çekim merkezlerinden biri olmayı sürdüreceğine inanıyorum. Her karışı tarih fışkıran bir ülkede yaşıyoruz. 

"ATALARIMIZ FETHETTİKLERİ TOPRAKLARA MEDENİYET KURDU" 

Afrika'dan Asya'ya kadar ecdadımıza ait muhakkak bir eser vardır. Atalarımız fethettikleri topraklara görkemli eserlerle mührünü vurmuştur. Medeniyet inşa etmek elbette zordur. Ama en önemlisi bu medeniyeti yaşatmaktır. Tarih içerisinden gelen kültürel miras, yeni kuşakların ilavesi ile zenginleşir. Yahya Kemal bu serencamı, kökü mazide olan ati diye tarif ediyoruz. Müzelerimizin çok önemli roller üstlendiğine inanıyorum. Müzeler her yönü ile milletimizin geçmişten geleceğe kurduğu bir sanat, tarih köprüsüdür. Sanatımıza, kadim değerlerimize sahip çıkma konusundaki ihmalkarlık müzelerimize de yansımıştır. Uzun süre müzelerimiz yıkıma ve talana mahkum edilmiştir. Türk müzeciliği hak ettiği ilgiyi hiçbir zaman görmemiştir. Tarihimizin önemli bir bölümünü reddeden bu önemli zihniyet, kültür ve sanat hayatımızın çoraklaşmasına neden olmuştur. Tarihimiz ve coğrafyalarımızla bağımız ne kadar güçlü olursa o denli daha sağlam duracağız. Gençlerimizin zevki selim sahibi bireyler olarak yetişmesi için gayret ediyoruz. Kültür sanat hayatımıza yeniden katma noktasında pek çok projeyi hayata geçirdik. Koleksiyonu ile dünyanın sayılı örnekleri arasında yer alan Anadolu Medeniyetleri Müzesi'ni restore ettik. Ayrıca ülkemize uluslararası standartlarda 52 müze daha kazandırdık. Son 18 yılda 91 yurt için kültür varlığı sergisi düzenledik. Müze ve ören yerlerini ziyaret edenlerin sayısında da çok ciddi artış yaşandı. 

"ESERLERİMİZİ TOPRAKLARI İLE BULUŞTURDUK" 

TİKA ve Yunus Emre Enstitüsü başta olmak üzere kurumlarımızın sayesinde nerede bir ata yadigarımız varsa, sahip çıkıyoruz. Son 18 yılda birçok eseri ait olduğu topraklara kavuşturduk. Bununla birlikte çalınan eserlerimizin Avrupa'daki birçok müzede sergilendiğini biliyoruz. Kültür ve sanatta da çok daha güçlü olacağız. Rabbim, yar ve yardımcımız olsun diyorum. Bir kez daha resim ve heykel müzemizin şehrimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.