Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ayasofya kiliseden değil, müzeden camiye dönüştürüldü

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ayasofya kiliseden değil, müzeden camiye dönüştürüldü
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün gerçekleşen kabine toplantısının ardından “Ayasofya kiliseden değil, müzeden camiye dönüştürüldü. Bunun altını çizmek istiyorum” dedi. Erdoğan'ın, altında Atatürk'ün imzası bulunan Ayasofya'yı müzeye dönüştüren kararı "tarihe ihanet" olarak yorumlamasına gelen tepkilerin ardından söz konusu ifadeleri kullanması dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Danıştay'ın Ayasofya'yı ibadete açan kararının ardından yaptığı konuşmada, 1934'de Ayasofya'yı müzeye çeviren Bakanlar Kurulu kararını "tarihe ihanet" olarak yorumlamasına tepkiler sürüyor.

Diğer yandan Erdoğan, dün gerçekleşen kabine toplantısının ardından yaptığı konuşmada ise, tartışmalara yeni bir boyut kazandıracak açıklamalarda bulundu.

“Ayasofya kiliseden değil, müzeden camiye dönüştürüldü. Bunun altını çizmek istiyorum” diyen Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tam anlamıyla bize ait bir eser haline dönüştürülmüştür. Ramazan ayı boyunca ve bayramlarda Ayasofya şehir hayatının merkezine yerleşiyor. Daha yakın tarihlerinde yaşanan sokak olaylarında ‘Zulüm 1453’te başladı’ diye yazıldığını unutmadık. Bunları kimlerin yazdığını herhalde milletçe biliyoruz.

“Ayasofya’yı yanlış bir kararla olsa müzeye biz çevirmiştik, yine biz camiye döndürüyoruz. 1934’de kimler müzeye çevirdi? Şimdi de biz aslına rücu ettiriyoruz. Bir yanlışı biz düzeltiyoruz. Olay bu kadar basit.”