Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomideki başarıyı buzdolabı örneği ile açıkladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomideki başarıyı buzdolabı örneği ile açıkladı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Türkiye ekonomisinin durumunu, buzdolabı satışlarını örnek vererek anlattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, saat 15.30'da başlayan ve yaklaşık 3 saat süren Kabine toplantısının ardından basına açıklamalarda bulundu. Türkiye ekonomisinin mevcut durumunu, buzdolabı satışlarını örnek vererek açıklayan Cumhurbaşkanı, "Ekonomide olduğu gibi enerjide de ülkemizin bağımsızlığı için mücadele etmeye devam edeceğiz. Beyaz eşya satışındaki artış vatandaşın alım gücünün nereden nereye yükseldiğini göstermesi açısından önemli" dedi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde: 

Saat 15.30'da başlayan Kabine Toplantısı sona erdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısının ardından kamera karşısına geçti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde:  

Türkiye'nin hiç kimsenin hakkında hukukunda denizinde çıkarları yoktur. Herkesin hakkkını koruyan bir formül bulalım. 

Lübnan halkının yanında yer almak için tüm imkanlarımızı seferber ettik.

Bilindiği gibi bölgedeki sismik araştırma faaliyetlerimizi Merkel'in ricası üzerine bir süreliğine ertelemiştik. Ancak Yunan tarafı Mısır ile hiçbir hukuki temeli olmayan bir anlaşmaya yönelmiştir. Türkiye'nin hiç kimsenin hakkında, hukukunda gözü yoktur. Bizim tek talebimiz bize de aynı anlayışla yaklaşılmasıdır.

"AKDENİZ'DE HERKESİN HAKKINI KORUYAN BİR FORMÜL OLSUN" 

Biz diyoruz ki gelin Akdeniz'deki tüm ülkeler olarak bir araya gelelim, herkes için kabul edilebilir herkesin hakkını koruyan bir formül bulalım.

Sorunların hakkaniyetle çözümü için her zaman varız. Türkiye gibi 780 bin kilometrekarelik dev bir toprak parçasını görmezden gelip birkaç kilometrekarelik adalar üzerinden bizi sahillerimize hapsetme girişimine elbette rıza göstermeyeceğiz. 

Sağduyu hakim olana kadar Türkiye olarak sahada ve diplomasi alanlarında kendi planlarımızı uygulamaya devam edeceğiz.

Ekonomide olduğu gibi enerjide de ülkemizin bağımsızlığı için mücadele etmeye devam edeceğiz.

"TÜRKİYE 6 BASAMAK YÜKSELDİ" 

Ülkemizi kişi başına gelirde dünya sıralamasında üst orta gelir grubuna yükselttik. 

2019 yılında insani gelişmişlik sırasına göre Türkiye 6 basamak yükseldi. Bu sayede dünya bankası tarafından hazırlanan iş yapma kolaylığı endeksinde geçtiğimiz yıl 10 basamak birden yükselerek 33. sıraya yükseldik. Bütün bunlar ülkemizdeki refah düzeyini ifade etmesi bakımında söylüyorum.

Bunlar aynı zamanda benim vatandaşımın alım gücünün nereden nereye yükseldiğini göstermesi bakımından arz ediliyor. İş açma geçen sene 30 bin 842 iken bu sene 85 bin 263'ü buldu. Almanya Rusya bugün itibariyle kapılarını açmış durumdalar. Yine yükselmeye başladığımızı hep birlikte göreceğiz. Salgın sebebiyle turizmde yaşadığımız tüm sorunları gidermeye çalışıyoruz.

Merkez Bankası döviz rezervimiz 28 milyar dolardan 90 milyar doların üzerine çıktı.

IMF olan borcumuz biz göreve geldiğimiz de 23.5 milyar dolardı ve biz bunu 2013 mayısında sıfırladık. Türkiye'nin şu an IMF borcu yok. IMF bizden 5 milyar dolar borç istedi.

Ülkemizin yaşadığı her saldırıda, korunma ve hedeflerimize ulaşma yöntemlerimizi geliştirdik.

Türkiye'nin bugün geleceğine güvenle bakmasının aktif pozisyon almasının gerisinde işte bu güçlü altyapı vardır.

Girdiğimiz her mücadeleden başarıyla çıktık. Türkiye'nin bölgesel ve küresel bir güç olarak yükselen yıldızından rahatsız olanlar üzerimize geldiler. Başka hiçbir ülkeden talep edilmeyen şartlar bizden istendi.

2019 yılı ülkemiz için yeniden dengelenme sürecinin yaşandığı bir yıl oldu. Maruz kaldığımız çok yönlü saldırılara rağmen ekonomimiz attığımız kararlı adımlarla 2019'un son çeyreğinde yeniden güçlü büyüme politikasına döndü. 2019 yılının son çeyreğinde ekonomimiz yüzde 6 oranında kayda değer bir büyüme kaydetti.

Ekonomik yükseliş 2020 yılının ilk aylarında da devam etti. Yılın ilk çeyreğinde ülkemiz yüzde 4.5 gibi yüksek bir büyüme performansı sergiledi.

Küresel finans sisteminin bize dayadığı yüksek faiz yaklaşımını asla kabul etmedik.