Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Libya'ya desteğe gidebiliriz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Libya'ya desteğe gidebiliriz"
Hafter tehdidinin devam ettiği Libya'daki son duruma ilişkin açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Libya Türkiye’yi davet ederse,elbette Türkiye’nin mutabakat gereği Libya’ya gitme hakkı doğmuş oluyor" ifadelerini kullandı.

Katıldığı TRT canlı yayınında Libya ile varılan Doğu Akdeniz Mutabakatına ilişkin konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Libya yönetiminden askeri yardım çağrısı gelirse Türk askerinin bölgeye gidebileceğini belirtti.

"Bu mutabakat muhtırasıyla Türkiye esasında uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarını kullandı. İçeride ve dışarıda rahatsız olanlar var. Türkiye ile Libya olarak karşılıklı yeni bir anlaşma ile belirlediğimiz bu münhasır ekonomik bölge alanlarında ortak arama faaliyetleri gerçekleştirebileceğiz, herhangi bir sıkıntı yok. Diğer uluslararası aktörler, bu anlaşma ile Türkiye'nin çizdiği alanlarda onay almaksızın arama tarama faaliyeti yapamaz. Güney Kıbrıs, Mısır, Yunanistan ve İsrail, bu bölgeden Türkiye'nin onayı olmadan doğal gaz nakil hattı kuramaz. Dolayısıyla bizim bu noktada herhangi bir taviz vermemiz mümkün değil. Bu yapılanlar uluslararası deniz hukukuna kesinlikle uygundur. Bu muhtıra ile Türkiye, uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarını korumaktaki kararlılığını dünya kamuoyu nezdinde açıkta göstermiştir.

"LİBYA’YA GİTME HAKKI DOĞMUŞ OLUYOR"

"Libya Türkiye’yi davet ederse,elbette Türkiye’nin mutabakat gereği Libya’ya gitme hakkı doğmuş oluyor.

Türkiye dışına asker gönderilmesi koşullar bakımından atılması gereken adımlarımız var. Libya’ya her türlü desteği vermeye hazırız."

İlgili Haberler