1 milyar dolarlık  petrol naylon çıktı

1 milyar dolarlık  petrol naylon çıktı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Adana'da derinliği 425 metre ve 358 metrede iki kaliteli petrol rezervi bulunduğunu ve değerinin 1 milyar dolar olarak hesaplandığını açıklamasını değerlendiren eski TPAO yöneticisi, bu derinlikteki petrollerin öne sürüldüğü gibi yüksek kalite olamayacağını söyledi.

TPAO'nun eski yöneticisi açıkladı

Sözcü gazetesi yazarı Serpil Yılmaz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan''ın "Adana''da petrol arama çalışması yaptığımız iki kuyuda yüksek kaliteli petrol bulduk. Birisi 425 metre, diğeri 358 metre derinlikte elde ettiğimiz ekonomik değere sahip petrolün rezerv değeri yaklaşık 1 milyar dolar olarak hesaplanmıştır" sözlerine ilişkin eski TPAO Genel Müdürlüğü, Arama Grubu ve Yurt Dışı Projeler Grup Başkanı, Yüksek Jeoloji Mühendisi Özer Balkaş''ın görüşlerini köşesinde paylaştı.

Yılmaz''ın köşesinde aktardığına göre Özer Balkaş söz konusu açıklamaya ilişkin olarak "Cumhurbaşkanı Erdoğan''ın, ‘Adana''da 2 yüksek kaliteli petrol bulduk. Rezerv değeri yaklaşık 1 milyar dolar olarak hesaplanmıştır. Aynı sahada 8 tane daha sondaj kuyusu açarak 10 kuyuda çalışmalarımızı sürdürmek istiyoruz'' ifadeleri, ne yazık ki siyasi amacı dışında başka bir önem taşımıyor. Petrollerin özellikleri; göç nedeniyle olumlu etkilenir (American Petroleum Institute-API gravitesi artar, sülfür içeriği indirgenir), fakat Erdoğan''ın açıklamasında olduğu gibi 350-450 metre gibi sığ derinliklere göç ederse tam tersi olumsuz yönde etkilenirler ve göç yollarındaki su ile temas nedeniyle hafif uçlarını kaybederler" dedi.