Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ABD'ye Kudüs tepkisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ABD'ye Kudüs tepkisi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliği'ni Kudüs'e taşıma kararını eleştirdi. Londra'da konuşan Erdoğan, bu kararla ABD'nin Ortadoğu'da arabuluculuk rolünü kaybettiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, düşünce kuruluşu Chatham House’da katılımcılara hitap etti. 

Konuşmasında ABD'nin İsrail Büyükelçiliği'ni Kudüs'e taşıma kararını eleştiren Erdoğan şunları söyledi:

"1967 sınırları dahilinde başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devletinin kurulmasının kalıcı barış için doğru olduğunu söyledik. Bugün ABD'nin büyükelçiliğini taşıma kararını özellikle de uygulama noktasında çok talihsiz buluyoruz. Hukuku çiğneyen BM kararlarına aykırı kararı reddediyoruz. Son adımıyla ABD, çözümün değil sorunun bir parçası olmayı tercih ederek, Ortadoğu barış sürecindeki arabuluculuk rolünü yitirmiştir. İslam İşbirliği Teşkilatı dönem başkanı olarak bu adımın bölgenin ve insanlığın birbirine düşmesi için bölgeyi karıştırmak için bir fitil ateşlemesi olduğunu hatırlatmak isterim.

İç hesaplarla üç semavi dinin kutsalı olan Kudüs'ün statüsünü değiştirmeye yönelik adımlar tüm itirazlara rağmen bugün hayata geçiriliyor. Bize ve tüm insanlığa dayatılmaya çalışılan tabloya itiraz ediyoruz. Kendimizi 2. Dünya Savaşı öncesinin karanlık günlerinde hissetmekten alıkoyamıyoruz. BM adalet üzerine tesis edilmişse bunun gereğini yapmak zorundayız. Dünyanın çivisi çıkmışsa o çiviyi yerine sokacak olan sert çekiç darbesi değil, umuttur, diyalogdur. Uluslararası toplum bir an önce üzerine düşeni yaparak, İsrail'in artan saldırganlığını sona erdirmek için süratle harekete geçmelidir."