Cumhurbaşkanı haklı mı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan önceki gün bir kez daha bankaları sert bir dille uyardı.

Özellikle 6 milyar gibi müthiş bir kâr açıklayan Türkiye'nin en büyük ailelerine ait bankaya çattı.

Erdoğan bugüne kadar en az 10 kez bankaları eleştirdi ve faiz düşürmelerini istedi. Ancak bu kez oldukça sert bir şekilde uyardı.

Hem de hedef göstererek. Belki banka adı vermedi ama Cumhurbaşkanı'nın hangi bankayı işaret ettiğini herkes anladı.

Cumhurbaşkanı bu sert eleştirisinde haklı mı?

Kesinlikle haklı!

Bankalar artık kâr hırsının dozunu kaçırdı.

Cumhurbaşkanı'nın bu sert çıkışından bir gün önce Türkiye Bankalar Birliği tarafından açıklanan veriler, Cumhurbaşkanı'nın ne kadar haklı olduğunu gösteriyor.

Bankaların kârı bir önceki yıl 36.4 milyar lira iken 2017 yılında rekor bir artış ile 49.1 liraya sıçradı. Aşağıdaki grafikte bankaların 2002 yılından 2017 yılına kadarki kârlarını görüyorsunuz....

Bir yılda bu kadar sert bir artış ne iktisat ne de piyasa kuralları ile açıklanamaz.

Üstelik bu artışın olduğu dönem Türkiye en sıkıntılı bir dönemi yaşamış. Binlerce şirket batmış, binlerce insan işsiz kalmıştı.

Cumhurbaşkanı buraya kadar çok haklı.

Ancak bir de gerçekler var.

AKP'nin iktidara geldiği yıl bankaların karına bakıyoruz. 2.37 milyar. 2015 yılına kadar artmış ve 25.65 milyar liraya yükselmiş. Yani AKP iktidarı ve politikaları bankalara yaramış. 2016 yılına geldiğimizde bankaların kârı adeta patlamış. Bir yılda 36.42 milyar liraya yükselmiş. Sonrası bir hafta önceki rakam yani 49.1 milyar.

d-033.jpg

Bu kâr nasıl yapıldı?

Hükümet son üç yıldır bankalarla kavgalı bir halde ama bakıyorsunuz bu kavga hep bankalara yaramış. Cumhurbaşkanı, BDDK'yı göreve çağırdı.

BDDK yani Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu bankalara ne yapacak?

Bugüne kadar ne yaptı?

BDDK'ya ulaşan ihbar ve şikâyet sayısı, 2017'de bir önceki yıla göre yüzde 19 artarak 64 bin 416 oldu. Yani vatandaş bankanın önünden geçerken bile canı yanmış ve BDDK'ya koşmuş. Bu kadar büyük şikâyetlerin olduğu bir sektörde denetleyici kurum ne yaptığını lütfen açıklasın.

Şimdi Cumhurbaşkanı'nın göreve davet etmesiyle umarım BDDK harekete geçer.

KGF vurgunu

Bankaların geçen yılkı kârının büyük bir bölümü KGF kredilerinden geliyor. Kredi Garanti Fonu yani devletin kefil olduğu krediler zor durumdaki esnaf ve şirketler için devreye sokulmuştu. Banka kârlarına baktığımızda bu kredinin dardaki esnaftan çok bankalara yaradığını görüyoruz.

Bu köşeden defalarca belge yayınladım.

3 özel bankanın KGF kredisini soyguna dönüştürdüğünü.

Ne oldu?

Koca bir hiç.

Bankalar bu krediyi almaya gelen vatandaşı adeta soyup soğana çevirdiler. Parlayan gülen gözler sigortasından tutun da kanişim güvencede sigortasına kadar akıl ve mantık dışı zoraki satış yaptılar. Masraf ve sigorta olarak 40-50 bin lira masraf alındığını belgeleriyle yayınladım.

Ne oldu?

KGF'nin başındaki insanlar ne yaptı?

Bir belge yayınladım: KGF kredisinin mevduat olarak bankada tutulduğunun.

Ne oldu?

Bankalar özellikle ticari tarafında insanlara acımasızca davranıyor onları soyup soğana çeviriyor.

Cumhurbaşkanı BDDK'yı göreve çağırmışken, bir de şu limit tahsis ücreti ve sigortalara el atarsa çok iyi olur. Tabii ki, hiçbir sınırı olmayan 1 liradan tutun da 10 bin liraya kadar tamamen bankanın vicdanında olan hesap işletim ücreti.

Sayın Cumhurbaşkanı çok haklı. BDDK artık bankalara karşı daha denetleyici ve düzenleyici olmalı.

Bunu Türkiye için yapmalı.

Yazarın Diğer Yazıları