Merkez Bankası resmen açıkladı: İşte 6 gün sonra görülecek dolar kuru

Merkez Bankası resmen açıkladı: İşte 6 gün sonra görülecek dolar kuru
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), her ay düzenli olarak yayınladığı Piyasa Katılımcıları Anketi'nin Ağustos sayısını paylaştı. Sektörde yer alan 40 ekonomik aktörün görüşleri ile oluşturulan raporda Ağustos ayının sonu için dolar kuru tahmini belirtilirken, cari yıl sonu dolar kuru beklentilerine de yer verildi.

Şahap Kavcıoğlu başkanlığında rasyonel politikalardan giderek uzaklaşan ve AKP güdümünde ekonomi politikaları yürüten Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), uluslararası piyasalar ve yerli yatırımcı tarafında yaşadığı güven kaybını, Hafize Gaye Erkan başkanlığında yeniden kazanmaya çalışıyor.

Merkez Bankası'na olan güvenin azalması, kurum tarafından yayınlanan raporlara olan yaklaşımı da değiştirirken, her şeye rağmen Merkez Bankası'nın yıllardır her ay düzenli olarak yayınladığı Piyasa Katılımcıları Anketi'nin Ağustos sayısına ekonomistlerin ilgisi yoğun oldu. Ekonomi piyasalarında söz sahibi 40 ismin "Bankalararası döviz piyasası ABD Dolar kuru beklentiniz nedir?" sorusuna verdiği yanıtlar ile ortak bir dolar/TL kuru beklentisi ortaya çıkarılırken, raporun sürpriz PPK kararı öncesi oluşturulması, beklentilerde muhtemel bir sapma yaşanacağını gözler önüne serdi.

24 Ağustos Perşembe günü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı ile yeni faiz kararını açıklayan TCMB, 750 baz puanlık artış ile tarihindeki en yüksek faiz artırımına imza atarken, politika faizlerini yüzde 25 seviyesine yükseltti.

6 GÜN SONRA GÖRÜLMESİ BEKLENEN DOLAR KURU AÇIKLANDI

27'si finansal sektör, 4'ü reel sektör ve 9 ismin ise profesyonellerden oluştuğu 40 katılımcılı Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre Ağustos ayının son günü itibariyle görülmesi beklenen dolar kuru 27,39 lira olarak kayıtlara geçti.

Katılımcılar, aynı zamanda cari yıl sonu ve 12 ay sonrası için de dolar/TL paritesine yönelik tahminlerde bulunurken, 31 Aralık 2023 itibariyle dolar kuru için 29,82 lira, 2024 yılının Ağustos ayı içinse 34,57 liralık bir tahmin açıklandı.

FAİZ KARARI BEKLENTİLERİ TERS KÖŞE YAPABİLİR

Dolar kuru, yıllar sonra ilk kez tek gün içerisinde yüzde 6 oranında değer kaybederken, TCMB'nin sürpriz kararı aynı zamanda Piyasa Beklenti Anketi'nde çıkan ortak kararı da geçersiz yapmış olabilir. Cari ay sonuna 6 gün kala, şu an itibariyle 25.86 TL seviyesinde olan dolar kurunun 27,39 liraya yükselmesi beklenmezken, yıl sonu tahmini için gerekli şartların oluşup oluşmayacağını ise TCMB'nin ilerleyen aylarda alacağı faiz kararları ve uluslararası kurumların hamleleri belirleyecek.

MEHMET ŞİMŞEK'İN MESAJI GELECEK AYLAR İÇİN 'FAİZE DEVAM' OLARAK YORUMLANDI

Klasik iktisat anlayışına göre enflasyon ile mücadele eden ülkelerde faiz artırımlarının anlamlı bir sonuç vermesi için, merkez bankasının belirlediği faizin mevcut enflasyon seviyesinin üzerine çıkması gerekiyor. Buna karşın yıl sonu için yüzde 58 oranlarında enflasyon tahmini açıklayan TCMB, faizleri yüzde 25 seviyesine yükselterek aslında hiçbir şeyi değiştirmemiş oldu.

Değişen tek şeyin anlayış ve yaklaşım olduğunu belirten ekonomistler, piyasaların gelecek aylarda yapılacak hamlelere göre fiyatlama yaptığını belirtti. Bu doğrultuda yeni ekonomi yönetiminin öncelikli hamlesinin enflasyon ile mücadele olduğu belirtilirken, faiz kararının ardından Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in sosyal medya hesabından yapmış olduğu "Kararlıyız! Fiyat istikrarı en büyük önceliğimiz…" paylaşımı, gelecek aylarda yapılacak faiz artırımlarının sinyali olarak değerlendirildi.

Aynı şekilde TCMB'nin saat 14.00'da PPK kararını açıkladığı raporda da parasal sıkılaşma sürecinin devam edeceğini vurgulaması, gelecek aylarda faiz artışlarında radikal hamlelerin gelip gelmeyeceğini merak konusu haline getirdi.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Öne Çıkanlar