D vitamini bu işin de altından çıktı. Hayatı zindan ediyor

D vitamini bu işin de altından çıktı. Hayatı zindan ediyor
Bilim insanları, dünya genelinde milyonlarca insanın önemli sağlık sorunları arasında yer alan migren ile ilgili önemli bir araştırmanın sonuçlarını paylaştı. Araştırmaya göre, migren hastalığında D vitamini eksikliğinin etkisinin büyük olabileceği belirtildi.

D vitamini bu işin de altından çıktı. Hayatı zindan ediyor

Bilim insanları, milyonlarca insanın hayatını zindan eden migren hastalığı ile ilgili çok önemli bir araştırma gerçekleştirdi. Araştırmaya göre vücudun güneş ışığına maruz kaldığında ürettiği düşük D vitamini seviyeleri, migren ve diğer baş ağrısı türlerini etkiliyor. Bir zamanlar düşük D vitamini seviyelerinin sadece kemik zayıflatan raşitizme neden olduğu düşünülüyordu. Şimdi ise artan kanıtlar, düşük seviyelerin beyin de dahil olmak üzere vücudun hemen hemen her sistemini etkilediğini gösteriyor. 

DERNEK RAPORUNDA DA YER ALDI

Düşük D vitamininin migrene neden olduğunu kanıtlayan araştırmalar devam etse de, son zamanlarda yapılan birkaç çalışma bağlantıya  ışık tuttu. ABD Baş Ağrısı Derneği''nin bir toplantısında sunulan bir rapor, migren hastalarının yüzde 40''ının düşük D vitamini seviyelerine sahip olduğunu buldu. D Vitamini eksiklikleri olanlar da yaşamlarının erken dönemlerinde migren geliştirdiler. 

BEYNİ DE ETKİLİYOR 

Bilim insanları yakın zamanda, bazı baş ağrısı bozukluklarında rol oynayan hipotalamus dahil olmak üzere birçok beyin bölgesinde D vitamini için reseptörlerin yanı sıra onu vücudunuzun kullanabileceği bir forma dönüştürmeye yardımcı olan enzimlere sahip olduğunu keşfettiler. Bu, bu hayati besin maddesinin azalmasına neden baş ağrısına katkıda bulunabileceğini açıklamaya yardımcı olur.

İlişkinin neden-sonuç olduğu kanıtlanırsa, D vitamini takviyeleri migren hastaları için başka bir tedavi seçeneği haline gelebilir. Bir araştırmacı, kronik migreni olan iki menopoz sonrası kadını D vitamini ve kalsiyum takviyeleri ile başarılı bir şekilde tedavi etti. 

 

 

İlgili Haberler